Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΧΙΛΗ

Μαζικό «ναι» στην αλλαγή Συντάγματος

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Οι Χιλιανοί με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής υπέρ της κατάρτισης νέου Συντάγματος για να αντικατασταθεί το ισχύον που κατά βάση είναι αυτό της δικτατορίας του Πινοσέτ, το οποίο δεν άλλαξαν διαδοχικά νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Με ελάχιστα τμήματα να απομένουν να καταμετρηθούν (στη χώρα και τα τμήματα για τους Χιλιανούς που διαμένουν στο εξωτερικό) το 78,27% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ νέου Συντάγματος και 21,93% κατά, με τη συμμετοχή του κόσμου στο δημοψήφισμα, εν μέσω πανδημίας, να φτάνει το 50,90% των συνολικά 14,8 εκατομμυρίων με δικαίωμα ψήφου. Στο δεύτερο ερώτημα για τον τρόπο που θα καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα, με ποσοστό 78,99% επικράτησε η επιλογή για Συντακτικό Σώμα από εκλεγμένους αντιπροσώπους από το λαό ενώ η επιλογή για Μεικτό Συνταγματικό Σώμα κατά 50% από τους υπάρχοντες βουλευτές και κατά 50% από εκλεγμένους από το λαό αντιπροσώπους έλαβε το 21,01%.

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα ξεχύθηκαν στους δρόμους και γιόρτασαν αφού και το δημοψήφισμα έγινε υπό τη λαϊκή πίεση και κινητοποίηση που συγκλόνισε τη χώρα πριν ακριβώς από ένα χρόνο με πολύμηνες διαδηλώσεις και απεργίες, που έθεταν βεβαίως και άλλα αιτήματα για αξιοπρεπή ζωή, με δικαιώματα στην εργασία, στην Ασφάλιση, για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, υποδομές. Στις κινητοποιήσεις αυτές ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα πρωταγωνιστικό ρόλο είχε παίξει η λεγόμενη Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση άνω των 200 οργανώσεων - συνδικαλιστικών, φοιτητικών, ιθαγένικων, αγροτικών κ.λπ.), όπου συμμετείχαν και οι κομμουνιστές, με το ΚΚ Χιλής να ζητάει πραγματική συνταγματική αναθεώρηση και να αλλάξει ο όρος της πλειοψηφίας των 2/3 για την αναθεώρηση άρθρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης και να γίνει 3/5.

Τώρα θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η εκλογή των αντιπροσώπων που θα έχει περιθώριο 9 μηνών με δυνατότητα μιας παράτασης κατά 3 μήνες για να συντάξει το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα τον Απρίλη του 2022. Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί θα ισχύει το προηγούμενο Σύνταγμα.

Ο αντιδραστικός πρόεδρος Σ. Πινιέρα αποδεχόμενος το αποτέλεσμα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εως τώρα, το Σύνταγμα μας δίχαζε. Από αύριο, πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε ώστε το νέο Σύνταγμα να γίνει χώρος ενότητας, σταθερότητας του μέλλοντος».