Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

3.693 κρούσματα και 50 θάνατοι μέσα σε 5 μέρες

Αλλα 841 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τρίτη συνεχόμενη μέρα με πάνω από 800 κρούσματα.

Ακόμη 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 89 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 43 είναι εισαγόμενα, 290 εντοπίζονται στην Αττική, 197 στη Θεσσαλονίκη, 35 στις Σέρρες, 25 στη Λάρισα, 20 στην Κοζάνη, 19 στη Λάρισα, 16 στην Καστοριά, 12 στην Αχαΐα. Τα υπόλοιπα εντοπίζονται σε νομούς σχεδόν όλης της χώρας, ενώ 46 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 29.057, ενώ το σύνολο των θανάτων έφτασε τους 559.

Σημειώνεται ότι μόνο σε 5 μέρες, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, εντοπίστηκαν 3.693 κρούσματα και 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τα αλλεπάλληλα αρνητικά «ρεκόρ» κρουσμάτων σχετίζονται και με τη σημαντική αύξηση στα τεστ, μεγάλη είναι η άνοδος και στους θανάτους. Οπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων είναι πλέον 10 (από 6,4 την προηγούμενη βδομάδα και 4,7 πριν από δύο βδομάδες).

Εξαιρέσεις από τα περιοριστικά μέτρα

Σε σχέση με τις εξαιρέσεις από την απαγόρευση κυκλοφορίας (12.30 π.μ. έως 5 π.μ.) στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που χρειάζεται να μετακινούνται εκείνες τις ώρες πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα δίνεται από την εργοδοσία, με συμπλήρωση φόρμας στο σύστημα «Εργάνη». Το αντίστοιχο έντυπο θα συμπληρώνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις ίδιες περιοχές εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε ανοικτό χώρο, και στο αυτοκίνητο όταν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας.

Αλλαγές στα επίπεδα συναγερμού

Μετά τη σχετική επικαιροποίηση του «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας», αλλάζουν επίπεδο 24 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (13 καταγράφουν βελτίωση, 11 επιδείνωση).

Πλέον, 25 ΠΕ είναι στο Επίπεδο 1 («Ετοιμότητας»), 33 στο Επίπεδο 2 («Επιτήρησης»), 14 στο Επίπεδο 3 («Αυξημένης επιτήρησης») και 2 στο Επίπεδο 4 («Αυξημένου κινδύνου»). Για τα νησιώτικα συμπλέγματα οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο νησιού.

Λάρισα, Ιωάννινα, Βοιωτία και Σέρρες ανέβηκαν στο Επίπεδο 3. Αρτα, Εβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία και Σκιάθος ανέβηκαν στο Επίπεδο 2.

Μειώνεται το Επίπεδο σε 2 σε Αχαΐα, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Λέσβο, Μύκονο και Σάμο και σε Επίπεδο 1 σε Γρεβενά, Λακωνία, Πάρο, Ζάκυνθο, Κέα - Κύθνο.

Για τα καταστήματα λιανεμπορίου ανακοινώθηκε ότι πλέον θα παραμένουν ανοιχτά και στις περιοχές του Επιπέδου 4.