Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Πληθαίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε γειτονιές της Αττικής

Συντονισμός δράσης και αγωνιστικές παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες οργάνωσης και διεκδίκησης σωματείων, συνδικάτων και μαζικών φορέων που συντονίζουν τη δράση τους σε συνοικίες της Αττικής. Παραρτήματα μεγάλων κλαδικών Συνδικάτων, όπως των Οικοδόμων, του Συνδικάτου Μετάλλου, Εμποροϋπαλλήλων κ.ά., Σύλλογοι και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, ακόμα και πολιτιστικοί φορείς, ενώνουν τις φωνές τους, διαμορφώνοντας πλαίσια πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού και των παιδιών του.

Οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν με συσκέψεις συντονισμού σε συνοικίες, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινητοποιήσεις, όπως στο Μενίδι, στη Νίκαια και τον Πειραιά. Αυτήν τη βδομάδα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες παρεμβάσεις σε Πέραμα, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Περιστέρι κ.α.

Στο Μενίδι

Στο Μενίδι, στη συγκέντρωση και την πορεία που πραγματοποιήθηκε προς το δημαρχείο την περασμένη Τετάρτη, με σύνθημα «Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Υπερασπιζόμαστε την υγεία, τα δικαιώματα και τη ζωή μας», καλούσαν το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Εμπόρων, Βιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, ο Σύλλογος Γονέων 3ου ΓΕΛ Αχαρνών, ο Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου (μέλος ΟΓΕ) και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λαθέας. Φορείς, δηλαδή, που αποτελούν ζωντανές και μαχητικές δυνάμεις της περιοχής και απευθύνουν κάλεσμα και σε άλλα σωματεία για να κλιμακώσουν την πάλη τους.

Αλλωστε, αυτή η δράση δεν ξεκινάει από το μηδέν. Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων και πολιτιστικοί φορείς της περιοχής έχουν κινητοποιηθεί πάρα πολλές φορές ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Σήμερα, όπως εξηγούν οι φορείς στο πλαίσιο πάλης τους, εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας, και με την πόλη τους να βρίσκεται στο «πορτοκαλί επίπεδο», έρχονται με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα στην επιφάνεια τα πολύ σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα: Από την ανυπαρξία υποδομής για Προσχολική Αγωγή και τις αίθουσες - προκάτ στα σχολεία, μέχρι τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας και τις υποβαθμισμένες συγκοινωνίες...

Επισημαίνουν ότι αν όλα τα προηγούμενα χρόνια που κινητοποιούνται γι' αυτά τα προβλήματα, αντί κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές να τους κοροϊδεύουν «είχαν ακούσει την κραυγή αγωνίας και τα αιτήματά μας, σήμερα εν μέσω πανδημίας θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση για την τήρηση των όποιων μέτρων προστασίας». «Ας αφήσουν, λοιπόν, τις δικαιολογίες ότι "τώρα δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα", αξιοποιώντας το αδιέξοδο όπου οι ίδιοι μας έφεραν», τονίζουν στο κάλεσμά τους.

Σε δήμο Πειραιά και Νίκαια

Κινητοποίηση στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας πραγματοποίησαν επίσης την περασμένη Τετάρτη το Παράρτημα Νίκαιας - Κορυδαλλού του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, ο ΟΦΟΝ, οι Σύλλογοι Γυναικών Νίκαιας και Κορυδαλλού και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Η Μέριμνα» και Αγ. Τριάδας. Οι μαζικοί φορείς προετοίμασαν την κινητοποίηση πραγματοποιώντας πικετοφορίες σε κεντρικά σημεία της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, ενώ συμμετείχαν και στην παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, απαιτώντας την ενίσχυσή του με προσωπικό και μέσα. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις είναι προμήθεια μηχανήματος μοριακού ελέγχου, να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για την παραμονή «ύποπτων» ασθενών, η στελέχωση του ΤΟΜΥ κ.λπ. Επίσης, τα σωματεία προβάλλουν αιτήματα για τα σχολεία και τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής.

Στον Πειραιά, κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην έδρα της 2ης ΥΠΕ μετά από κοινό κάλεσμά τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, το Σωματείο των λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ, το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών/στριών Πειραιά και Νήσων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Παράρτημα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας - Αργοσαρωνικού, το Παράρτημα της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, ο Σύλλογος Γυναικών, η Ενωση Γονέων Ε' Διαμερίσματος, οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ και η ΠΕΣ - ΝΑΤ. Τα σωματεία αναδεικνύουν ότι παρόλο που σταθερά ο δήμος Πειραιά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μετάδοσης της νόσου, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία (Τζάνειο και «Μεταξά») έχουν σοβαρές ελλείψεις, το Κέντρο Υγείας στον πρώην Οίκο Ναύτου δεν αξιοποιείται, δεν έχει 24ωρη λειτουργία, δεν εξυπηρετεί έκτακτα περιστατικά για να γίνεται η πρώτη διαλογή και να αποσυμφορούνται τα νοσοκομεία, και οι δομές του ΠΕΔΥ και των ΤΟΜΥ, όπου υπάρχουν, είναι μέχρι το απόγευμα, χωρίς να μπορούν να κάνουν βασικές εξετάσεις. Συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στον δήμο είναι 15, ενώ παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στα σχολικά κτίρια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ.

Πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες

Με την κατάσταση στην Υγεία και την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα να χειροτερεύει, πυκνώνουν και πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω σε μια σειρά συνοικιών από σωματεία και φορείς. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα, το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, το Σωματείο Καθαριστριών, οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ και Δημοσίου καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών διοργανώνουν πικετοφορία την Τρίτη 27 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου, ενώ καλούν σε σύσκεψη την Κυριακή 1 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στο ίδιο μέρος. Στην πόλη τους, όπως εξηγούν, υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας με σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές, παρότι «η υγεία και η ποιότητα ζωής μας είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες, με τα καζάνια του θανάτου να είναι λίγα μέτρα από τα σπίτια μας και τα σχολεία των παιδιών μας. Την ίδια ώρα, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τη "μερίδα του λέοντος" στον χώρο του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα για να μεγαλώσει κι άλλο τις μπίζνες του στην περιοχή σε βάρος των δικών μας δικαιωμάτων». Σημειώνουν επίσης ότι η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αθωράκιστα τα σχολεία απέναντι στην πανδημία. Απαιτούν, μεταξύ άλλων, στελέχωση όλων των νοσοκομείων του Πειραιά και των Κέντρων Υγείας, επαναλειτουργία του ΙΚΑ Αμφιάλης, αξιοποίηση των 70 ανεκμετάλλευτων αιθουσών του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ώστε να μετατραπούν σε κατάλληλες σχολικές αίθουσες.

Σωματεία και φορείς στο Πέραμα καλούν σε σύσκεψη την Κυριακή 25/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημητριάδη, για συντονισμό της δράσης και κλιμάκωση των πρωτοβουλιών για την προστασία της υγείας του λαού, «σε μια εργατογειτονιά με τεράστιους εργασιακούς χώρους, όπως η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και η COSCO, σε μια γειτονιά με τεράστια ποσοστά ανεργίας, χωρίς Κέντρο Υγείας και Κέντρο Α΄ Βοηθειών», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.

Στο Περιστέρι, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας καλεί φορείς και σωματεία σε κοινή σύσκεψη, την Κυριακή 25/10, στις 5.30 μ.μ., στο θεατράκι στην πλατεία του ΟΤΕ.

Στην Εύβοια

Στην Εύβοια, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών οργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 27/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Διεκδικούν ολοκληρωμένα μέτρα

Οι πρωτοβουλίες αυτές εστιάζουν σε συνεκτικά πλαίσια αιτημάτων και διεκδικήσεων με βάση τις επείγουσες ανάγκες του λαού της κάθε περιοχής. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαλέξουμε τι θα χάσουμε ή τι θα αφήσουμε», σημειώνουν σε ανακοινώσεις τους. Εξηγώντας ότι τα μέτωπα διεκδικήσεων είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους, μέτρα για τα σχολεία, για τους χώρους Υγείας, για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς παλεύονται ενιαία, απαιτούν ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων: Για τα σχολεία, άμεσα μέτρα προστασίας, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και σε όλο το προσωπικό. Τακτικές απολυμάνσεις, εξασφάλιση νέων αιθουσών και εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των οξυμένων κτιριακών ζητημάτων. Εκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση 1 - 2 καθαρίστριες να μοιράζονται σε 2 και 3 σχολεία. Κατάλληλες υποδομές για Προσχολική Αγωγή και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Να υπάρχει σχολίατρος ή σχολικός νοσηλευτής, αφού δεν είναι δυνατόν το ρόλο αυτό να παίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Για την πρωτοβάθμια πρόληψη και την Υγεία, δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για κατοίκους και εργαζόμενους, κινητά συνεργεία για μαζικά και δωρεάν rapid test. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής να παρέχουν δωρεάν τεστ. Ειδική φροντίδα για τις πιο ευπαθείς ομάδες (όπως οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες, Ρομά, για γηροκομεία), ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, ένταξη ιδιωτών γιατρών στο σχεδιασμό δωρεάν παροχής Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πύκνωση δρομολογίων, επίταξη και αξιοποίηση μέσων του ιδιωτικού τομέα (πούλμαν, λεωφορεία κ.λπ.).

Τέλος, για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, να γίνονται συχνοί έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων από την εργοδοσία και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα όταν υπάρξει κρούσμα. Να παρθούν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με ταυτόχρονη παροχή μέσων ατομικής προστασίας. Να παρθεί πίσω ο απαράδεκτος νόμος για τις απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης, μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών (απαλλαγή από δημοτικά τέλη, αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων - ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ, άλλες πρώην ΔΕΚΟ). Δωρεάν διανομή μασκών κ.λπ. σε μικρομάγαζα, σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, για τους ίδιους και το προσωπικό τους.