Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ

Νέα περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό

Λίγες μέρες μετά τις επαφές του στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επιστρέφει σε Ασία - Ειρηνικό με νέα περιοδεία που ξεκινά την Κυριακή. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσημες συναντήσεις σε Ινδία, Σρι Λάνκα, Μαλδίβες και Ινδονησία.

Θυμίζουμε ότι στο Τόκιο ο Πομπέο συναντήθηκε και με τους ομολόγους του από Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία (Quad), σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί η σταθερή συνεργασία των τεσσάρων αυτών χωρών, που αν μη τι άλλο μοιράζονται την ανησυχία για την ισχυροποίηση και μια σειρά από επιλογές της Κίνας. Σημειωτέον, το Νοέμβρη οι τέσσερις χώρες θα συμμετάσχουν από κοινού και στην ετήσια άσκηση «Malabar», που οργανώνει η Ινδία.

Σε συνέντευξή του ο Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργοποιήσουν «διάλογο για την Κίνα» και με την ΕΕ, ενώ κατά τη νέα του περιοδεία στην Ασία - εξήγησε - θα συζητηθεί το πώς «οι ελεύθερες χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να αποτρέψουν απειλές που προέρχονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Επιπλέον ο Πομπέο εξαπέλυσε κατηγορίες κατά των δημοσιογραφικών αποστολών που διατηρούν στις ΗΠΑ κινεζικά ΜΜΕ, κατηγορώντας τις ότι εκτελούν «ξένη υπηρεσία».