Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ

Τηλεμαχία αντιπροέδρων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις διαφορετικές εκδοχές της ίδιας αντιλαϊκής διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ανέπτυξαν τις πρωινές ώρες Ελλάδας οι υποψήφιοι για την αντιπροεδρία στις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοέμβρη, ο νυν Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις στην πρώτη και μοναδική τηλεμαχία τους. Η αντιπαράθεση ήταν σε ηπιότερους τόνους από το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ του απερχόμενου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του πρώην αντιπροέδρου και υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Αυτό που επιβεβαιώθηκε, ωστόσο, είναι ότι οι Δημοκρατικοί, πατώντας στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από τον Τραμπ, επιχειρούν να εμφανιστούν ως δήθεν η εναλλακτική, όταν έχουν ευθύνη για τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας όπου απευθύνονται τα λαϊκά στρώματα που έχουν χτυπηθεί από την ασθένεια.

Η Χάρις χαρακτήρισε τη διαχείριση της κρίσης σαν «τη μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της χώρας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως γνώριζε από τις 28 Γενάρη για την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού. Ο αντιπρόεδρος Πενς αντέταξε την άμεση λήψη μέτρων και το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα, που έκαναν, όπως τόνισε, «πρώτα οι ΗΠΑ» διεθνώς. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, η Χάρις αμφισβήτησε τις ανακοινώσεις του Προέδρου Τραμπ, λέγοντας πως θα είναι η πρώτη που θα στηθεί στην ουρά για το νέο εμβόλιο μόνον όταν το ανακοινώσει ο Δρ. Αντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής επιδημιολόγος στις ΗΠΑ. Ο Πενς κατηγόρησε την Χάρις πως με τις δηλώσεις της υπονομεύει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών σε πιθανό εμβόλιο εάν κυκλοφορήσει επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης.

Κατά τα άλλα, στο ζήτημα της φορολογίας ανταγωνίστηκαν ποιος θα κάνει φοροαπαλλαγές σε ποια κατηγορία, με την Δημοκρατική υποψήφια να τάζει αύξηση φόρων μόνο για ετήσια εισοδήματα πάνω από 400.000 δολάρια, ενώ επέλεξε να επιτεθεί στο ζήτημα των φορολογικών δηλώσεων του δισεκατομμυριούχου Προέδρου.

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο Πενς εξέφρασε κατηγορηματική αντίθεση σε μια νέα «Πράσινη Συμφωνία» 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που προωθούν οι Δημοκρατικοί, στηρίζοντας συγκεκριμένες μερίδες του κεφαλαίου, και επέμεινε για τα συμφέροντα άλλων μερίδων ότι θα πληγούν επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, οι δύο αστοί πολιτικοί αντιπαρατέθηκαν στο ζήτημα των φυλετικών, κοινωνικών ανισοτήτων, όπου οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Ωρες μετά το ντιμπέιτ, η επιτροπή των τηλεμαχιών μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων ανακοίνωσε πιθανή αναβολή των επόμενων δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων Τραμπ και Μπάιντεν. Το δεύτερο ντιμπέιτ δεν θα γίνει 15 αλλά 22 Οκτώβρη και το τρίτο και τελευταίο θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 29 Οκτώβρη.

Ευλογία για τον Τραμπ ο ιός

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας τηλεφωνικά στο «Fox Business» απέρριψε την πιθανότητα να συμμετάσχει σε εικονικό ντιμπέιτ, υποστηρίζοντας πως δεν μεταδίδει τον ιό. «Επανήλθα διότι είμαι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας πως αισθάνεται «καλά, πολύ καλά!». Χαρακτήρισε τη μόλυνσή του από κορονοϊό σαν... «μια ευλογία από τον Θεό», χάρη στην οποία δοκίμασε πειραματικές θεραπείες, που υποσχέθηκε πως θα διατεθούν δωρεάν για όλους τους Αμερικανούς.

Ελεύθερος με εγγύηση ο φονιάς του Τζορτζ Φλόιντ

Ελεύθερος είναι, υπό όρους, από το βράδυ της Τετάρτης ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα τέλη του περασμένου Μάη, που του προκάλεσε ασφυξία πατώντας του το λαιμό στο έδαφος. Η αποφυλάκισή του εξασφαλίστηκε με την κατάθεση εγγύησης 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο 44χρονος αναμένεται να δικαστεί τον Μάρτη μαζί με άλλους τρεις πρώην συναδέλφους του που κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.