Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΗΛΑΝΤΙΟ ΠΕΔΙΟ - ΕΥΒΟΙΑ

Σε απόγνωση πληγέντες και κάτοικοι, 50 μέρες μετά τις πλημμύρες...

Κινητοποίηση την Κυριακή το πρωί. Στο πλευρό πληγέντων και κατοίκων κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πληγέντες και οι κάτοικοι του Ληλάντιου Πεδίου Εύβοιας, καθώς 50 μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή συνεχίζουν να παλεύουν μόνοι τους να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές.

Η πενιχρή ενίσχυση των 600 ευρώ όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως ο καθαρισμός των σπιτιών και η απομάκρυνση των φερτών υλών, αλλά ταυτόχρονα δεν αποδόθηκε στο σύνολο των πληγέντων. Η καταβολή της αποζημίωσης των 5.000 ευρώ σε νοικοκυριά και των 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις έχει «σκαλώσει» στους όρους και τις προϋποθέσεις. Οι αγρότες ζουν με την αγωνία για το αν, πότε και πόσο θα αποζημιωθούν. Στους οικισμούς Μπούρτζι και Οαση, μεγάλες ποσότητες φερτών υλών παραμένουν στοιβαγμένες σε ακάλυπτους χώρους. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο και η ανησυχία ανάμεσα στους κατοίκους, για επανάληψη μιας ανάλογης καταστροφής, όλο και μεγαλώνει.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, κάτοικοι και πληγέντες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Κατοίκων Ληλάντιου Πεδίου, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Κυριακής στη γέφυρα του Βασιλικού και δίνοντας συνέχεια στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει διεκδικώντας αποκατάσταση των ζημιών στο 100%, χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια, ουσιαστική στήριξη σε εργαζόμενους, καταστηματάρχες, αγρότες και κτηνοτρόφους, πάγωμα των χρεών, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης όπως και από δημοτικά τέλη, καθώς και άμεση υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Η κινητοποίηση της Κυριακής ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς δράσεων όπως η συλλογή υπογραφών και οι παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων, ενώ σε αντίστοιχες ενέργειες προχωρά και η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καστέλλας Ψαχνών, όπου και εκεί πληγέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Να σημειώσουμε ότι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας προγραμματίζει ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή 2 Οκτώβρη στο χωριό Λιανοκλάδι του δήμου Λαμιέων, προκειμένου να συμβάλει στην οργάνωση των αγροτών, συνολικά των πληγέντων, και στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης και προστασίας.

Το ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες και τους κατοίκους

Στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας, εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους. Σε δήλωσή του ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι «το ΚΚΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα ώστε να δυναμώσει η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για τη λήψη άμεσων μέτρων, τόσο αντιπλημμυρικών όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των κατοίκων στο 100% των καταστροφών». Σημείωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες, γιατί όπως έχει δείξει η πορεία των εξελίξεων συνεχίζει άλλο δρόμο, συνεχίζει τον αντιλαϊκό δρόμο που οδήγησε στα προβλήματα της περιοχής».

Χαρακτήρισε δραματική την καθυστέρηση για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και στην περιοχή του Ληλάντιου Πεδίου και στην περιοχή των Ψαχνών, καθώς και απαράδεκτα τα μέτρα ανακούφισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες. Τόνισε επίσης ότι την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης τη βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ από μόνες τους οι λαϊκές οικογένειες αντιμετώπισαν το πρόβλημα με τις λάσπες. Πρόσθεσε δε πως απαιτείται να δοθούν άμεσα νέα κονδύλια και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων και να αναδεικνύει το πρόβλημα που βιώνουν, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή.

Να σημειωθεί τέλος ότι το πρωί της Κυριακής επισκέφτηκε τα χωριά της κοιλάδας του Σπερχειού κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στους πληγέντες.