Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ.--

Επίθεση με μαχαίρι, με τουλάχιστον δύο τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση (υπήρχαν αναφορές για τέσσερις συνολικά τραυματίες), σημειώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, κοντά στα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» («Σαρλί Εμπντό») στο Παρίσι, όπου το 2015 ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν επιτεθεί στη συντακτική ομάδα σκοτώνοντας 12 άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας ύποπτος συνελήφθη στα σκαλιά της Οπερας της Βαστίλης του Παρισιού. Στο μεταξύ, σήμανε «τρομοκρατικός συναγερμός» για όλους τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία της περιοχής που έκλεισαν τις πόρτες τους για μερικές ώρες, όπως και οι σταθμοί του μετρό. Για την επίθεση η Εισαγγελία διέταξε έρευνα, εξετάζοντας τρομοκρατικά κίνητρα.

Από τις αρχές Σεπτέμβρη έχει ξεκινήσει η δίκη 14 ατόμων που κατηγορούνται ότι βοήθησαν το 2015 στη δολοφονία των συντακτών και σκιτσογράφων του περιοδικού, οι δράστες της οποίας είχαν πυροβοληθεί από αστυνομικούς. Με αφορμή την έναρξη της δίκης το περιοδικό επαναδημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, εξαιτίας των οποίων είχε γίνει στόχος των ισλαμιστών, σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις. Η επαναδημοσίευσή τους πυροδότησε διαμαρτυρίες ισλαμιστών στο Πακιστάν, στο Ιράν και άλλες χώρες, ενώ η οργάνωση «Αλ Κάιντα» απείλησε με ακόμη ένα χτύπημα. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν η νέα επίθεση έχει κάποια σχέση με το περιστατικό του 2015.