Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στις διερευνητικές με πνεύμα «ΝΑΤΟικής αλληλεγγύης»

Με αμείωτη ένταση και «υπό την αιγίδα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, που επιταχύνουν «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά για διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας και τη δρομολόγηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Οπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, συζητήθηκε η αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis».

Από το ΝΑΤΟ, κοινοποιήθηκε ότι η επικοινωνία έγινε «στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων» Στόλτενμπεργκ «με Ελληνες και Τούρκους ηγέτες», και ότι είχε προηγηθεί, προχτές, η επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Ερντογάν.

Επισήμως, ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος «χαιρέτισε την πρόσφατη ανακοίνωση ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν διερευνητικές διπλωματικές συνομιλίες» και «τόνισε τη σημασία της επίλυσης της κατάστασης σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επίσης από το ΝΑΤΟ υπογραμμίζεται ότι «στρατιωτικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και την Τουρκία έχουν συναντηθεί πολλές φορές στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για να δημιουργήσουν μηχανισμούς αποσυμπίεσης για την πρόληψη περιστατικών και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα». Σε αυτήν τη βάση, ο γγ «σημείωσε την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για θέματα κοινής ασφάλειας», επιβεβαιώνοντας πως το επίδικο της ΝΑΤΟικής «συνοχής» δίνει τον τόνο των επικίνδυνων εξελίξεων και «διευθετήσεων».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έλεγε ότι «αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών», αλλά «κρατάμε το θετικό στοιχείο ότι οδεύουμε προς τα εκεί σχετικά σύντομα», με μια σειρά πηγές να δείχνουν τη μεθεπόμενη βδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, 1-2/10.

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι η συμφωνία για επανέναρξη είναι «θετικό βήμα», όπως και ότι αντικείμενο των διερευνητικών θα είναι μόνο «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Τόνισε, βέβαια, ότι χρειάζεται «συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά», στην οποία έστειλε, εμμέσως, μήνυμα ότι «η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές, ενώ έχει ήδη υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», αποσιωπώντας ότι οι συμφωνίες σκοπιμότητας αυτές προβλέπουν μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, οριοθέτηση όχι με βάση τη μέση γραμμή, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανοίγοντας επικίνδυνο δρόμο και για τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Σε αυτό το φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, αν και όπως είπε, «δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα στις επικοινωνίες των διπλωματικών συμβούλων του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκίας». Ερωτηθείς, εξάλλου, αν στα ευρωενωσιακά όργανα έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο πρόσκλησης στον Ερντογάν για τη Σύνοδο Κορυφής στις 1-2/10, δεν απέκλεισε ούτε αυτό το ενδεχόμενο: «Είναι κάτι το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμα στη συζήτηση. Δεν ξέρουμε αν θα τεθεί στο μέλλον», είπε.

Στο ενδιάμεσο εντείνονται οι προετοιμασίες και για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο στην Ελλάδα, στις 28-30/9. Κατά πληροφορίες, αρχικά θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει σε συνέδριο παρόντος και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, και ακολούθως οι δυο τους θα μεταβούν στα Χανιά, όπου θα συναντηθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ θα πάει και στην αμερικάνικη βάση στη Σούδα.

Ο Πομπέο συναντήθηκε χτες με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος του εξέφρασε τις «ανησυχίες» του «για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ειρήνη στη Μεσόγειο και την Αγία Σοφία». Ζήτησε οι ΗΠΑ «να υποστηρίξουν τη διεθνή νομιμότητα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, την ειρήνη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας», ενώ συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με τον αρχιεπίσκοπο να σημειώνει πως ο Πομπέο τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει μια θετική έκβαση.

Τέλος, σήμερα το μεσημέρι ο Ν. Δένδιας συναντιέται στην Αθήνα με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οπως διαχέεται, οι συζητήσεις θα εστιαστούν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή.