Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Την παραίτησή τους στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπέβαλαν τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), την οποία έκανε αμέσως αποδεκτή.

Η επιστολή παραίτησης αναφέρει ότι «οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί περί το Ειδικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας καθιστούν αδύνατη την περαιτέρω λειτουργία του ΔΣ» όπως και ότι το ΔΣ δέχεται συκοφαντικές και προσβλητικές επιθέσεις και απειλές από τους κινηματογραφιστές και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς. Σημειώνεται μάλιστα ότι «στο Ειδικό Πρόγραμμα και την εξαγγελθείσα από το ΥΠΠΟΑ νέα δεύτερη φάση του ενυπάρχουν εξόφθαλμα μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφωρες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης (...)».

Η συγκεκριμένη παραίτηση του ΔΣ του ΕΚΚ, που δεν είναι καθόλου άμοιρο ευθυνών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αναδεικνύει από τη μία τις διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες άφησαν το ΕΚΚ υποστελεχωμένο, αποψιλωμένο, με ελλιπή και μη σταθερή χρηματοδότηση και με χρόνιες εκκρεμότητες αξιολόγησης ταινιών, με «θύματα», δυστυχώς, τους δημιουργούς. Από την άλλη, αναδεικνύεται η μεγάλη ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού για το πώς χειρίστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και έργων animation: Δεν συστήθηκε επιτροπή αξιολόγησης από την αρχή ούτε τέθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων, τα οποία και όταν τέθηκαν εκ των υστέρων δεν αντιστοιχούσαν σε κρίση καλλιτεχνικού σεναρίου αλλά σε ολοκληρωμένους φακέλους παραγωγής. Μάλιστα, περιλαμβάνονταν κριτήρια τα οποία ζητούνται στις διεθνείς συμπαραγωγές ταινιών μεγάλου μήκους.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση αφήνει χωρίς μέτρα στήριξης συνολικά τους ανθρώπους της κινηματογραφικής κοινότητας καθιστώντας τους μετέωρους...