Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

«Καλπάζει» η εξάπλωση, ιδιαίτερα στις λαϊκές συνοικίες

Καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν από χτες τα 31 εκατ. και οι νεκροί τις 965.000, με πολλαπλάσια τα θύματα μεταξύ των φτωχών, των εκτοπισμένων, των μεταναστών κ.λπ.

Στην Ισπανία, μετά τις διαδηλώσεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών, στους δρόμους βγήκαν την Κυριακή κάτοικοι των πιο φτωχών περιοχών της Μαδρίτης, ζητώντας καλύτερες παροχές Υγείας και ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Από χτες επιβλήθηκαν τοπικά lockdown και περιορισμός μετακινήσεων σε 6 προάστια της πόλης, όπου κατοικούν περίπου 850.000 άνθρωποι. Ενδεικτικά, προάστια (όπως το Vallecas στα νότια), όπου κατοικούν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα και μετανάστες, καταγράφουν έως και εξαπλάσιο δείκτη μόλυνσης σε σχέση με πλούσια προάστια, αναφέρει ο ισπανικός Τύπος.

Στη Βρετανία - με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά - τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε 7 μέρες. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτώβρη θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα και 200 θάνατοι ημερησίως, δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εξετάζει ένα μίνι lockdown στο Λονδίνο.

Το δεύτερο κύμα βιώνει και η Γαλλία, όπου την Κυριακή ανακοινώθηκαν πάνω από 10.500 νέα κρούσματα και περίπου 300 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τις 31.600.

Το Βέλγιο ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων και πλησίασε τους 10.000 θανάτους (9.944), ενώ το Σεπτέμβρη καταγράφονται από 600 έως 1.700 νέα κρούσματα τη μέρα.

Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες και στη Ρωσία, όπου χτες αναφέρθηκαν σχεδόν 6.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 71 θάνατοι σε ένα 24ωρο. Συνολικά οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τις 19.500. Η χώρα ενέκρινε αντιικό φάρμακο κατά του κορονοϊού, το «Coronavir», προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας «R-Pharm», το οποίο θα χορηγείται με συνταγή στα φαρμακεία για ασθενείς με μέτρια συμπτώματα.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Moderna» αναμένει να παρασκευάσει 20 εκατ. δόσεις του πειραματικού εμβολίου της μέχρι τα τέλη του έτους και έως 1 δισ. δόσεις το 2021. Η εταιρεία βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών και θα επιδιώξει να λάβει κατεπείγουσα έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.