Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ

Επαναφορά των διεθνών κυρώσεων σχεδιάζει ο Πομπέο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η εντεινόμενη κόντρα των ΗΠΑ - Ιράν φαίνεται πως θα τροφοδοτείται μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε πως είναι στα σκαριά νέο σχέδιο, με στόχο την επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη άλλων μελών (μόνιμων και όχι) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό αποδείχτηκε πριν από περίπου έναν μήνα όταν απορρίφθηκε σχέδιο των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ για διατήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν.

Παρ' όλα αυτά, το σχέδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έναντι της Τεχεράνης προωθείται δυναμιτίζοντας το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, λίγο πριν την 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς λόγω πανδημίας covid 19. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στη Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη θα συμπεριλαμβάνει τις γνωστές απειλές κατά του Ιράν και ίσως ένα «προσκλητήριο» για διαπραγματεύσεις, μετά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνιών ομαλοποίησης των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν με το Ισραήλ.