Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΙΒΥΗ

Διεργασιών συνέχεια

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Τη συνέχιση της ενίσχυσης τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη κατήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), υποστράτηγος Αχμεντ Αλ Μισμάρι, επαναλαμβάνοντας στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News Arabia» πως η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξακολουθεί να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στέλνοντας μισθοφόρους και όπλα με αεροπλάνα και εμπορικά πλοία. «Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση διεθνών συμφωνιών και της Διάσκεψης του Βερολίνου που είχαν επισημάνει την ανάγκη ανάσχεσης της μεταφοράς όπλων στη Λιβύη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του LNA. Πρόσθεσε επίσης πως πλέον πολλές στρατιωτικές βάσεις στη Δυτική Λιβύη έχουν περιέλθει στον άμεσο έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Τελευταία στοιχεία του συριακού αντικυβερνητικού «Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εδρεύει στο Λονδίνο, ανεβάζουν σε τουλάχιστον 17.300 τους μισθοφόρους από τη Συρία και τη Σομαλία που έχει μεταφέρει ο τουρκικός στρατός στη Λιβύη, στο πλευρό του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Από τις παλιότερες αποστολές μισθοφόρων περίπου 6.000 φέρεται πως έχουν επιστρέψει στη Συρία μετά την ολοκλήρωση των συμβολαίων τους, που φέρεται να έχουν ως όρους μισθούς περίπου 2.000 δολαρίων και τουρκική υπηκοότητα.

Νωρίτερα, ο Γιουσέφ αλ Αγούρι, προεδρεύων της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων του λιβυκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, επικρότησε «οποιαδήποτε συμφωνία διατηρεί τα συμφέροντα της Λιβύης και τους οικονομικούς στόχους στην περιοχή της Μεσογείου». Αφορμή έδωσε η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για τον καθορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ, προσθέτοντας πως χαιρετίζει «οποιαδήποτε συμφωνία σέβεται τα συμφέροντα της Λιβύης, τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα». Κατέληξε δε θυμίζοντας πως η Λιβύη δεν συμπεριλαμβανόταν στις συνομιλίες Αιγύπτου - Ελλάδας που ξεκίνησαν το 2014.

Αργότερα ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα ειδήσεων «Arab News» αναφέρθηκε στην προχτεσινή συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, τονίζοντας πως συζήτησαν σχέδια για τη συγκρότηση νέας λιβυκής κυβέρνησης και τη μεταφορά της έδρας της από την Τρίπολη στη Σύρτη! Εκτίμησε πως ο Νόρλαντ υποστηρίζει τα σχέδια για την εφαρμογή της διακήρυξης του Αιγύπτιου Προέδρου, Α. Φ. Σίσι, στις 6 Ιούνη, ανάμεσα σε άλλα, για την ειρήνευση στη Λιβύη. Ανέφερε πως συζήτησαν επίσης τις δυνατότητες για επανέναρξη της εξαγωγής πετρελαίου και τις προοπτικές για εκεχειρία.