Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΙΒΑΝΟΣ

Υποκρισία Μακρόν για «ξένες παρεμβάσεις»...

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Πιέσεις για ρόλο και λόγο στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στον χρεοκοπημένο Λίβανο, με φόντο την καταστροφή που έσπειρε η πολύνεκρη έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, ασκούν διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, προωθώντας τα συμφέροντά τους στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες το μεσημέρι με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ υποκρισίας, καλώντας όλες τις «ενδιαφερόμενες πλευρές» να απόσχουν από εξωτερικές παρεμβάσεις στον Λίβανο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες συγκρότησης νέας κυβέρνησης στη Βηρυτό.

Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Μοχσέν Ρετζάι, γραμματέας κυβερνητικού συμβουλίου, τον αποδοκίμασαν, σχολιάζοντας πως ο ίδιος ο Μακρόν, με όσα είπε και έκανε, ακριβώς πριν μία βδομάδα μεταβαίνοντας στη Βηρυτό, αναμειγνύεται ξεκάθαρα στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου. «Αντί να επικεντρώνει όλη την προσοχή του στο τι προκάλεσε την έκρηξη, πιέζει για πολιτική αλλαγή και σταθερότητα στον Λίβανο», είπε χαρακτηριστικά.

Αργότερα χτες βράδυ, το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε ως αποκλειστική είδηση την πληροφορία πως οι αρχές του Λιβάνου τείνουν να αποδεχτούν τη γαλλική πρόταση για ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου λιμανιού της Βηρυτού, απορρίπτοντας ανάλογες προτάσεις μεταξύ άλλων από Τουρκία, Κατάρ, Κίνα.

Και η Γερμανία στο «παιχνίδι»

Νωρίτερα χτες το πρωί, μετέβη στη Βηρυτό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με αφορμή την κηδεία υπαλλήλου της γερμανικής πρεσβείας στον Λίβανο που σκοτώθηκε κατά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της πρωτεύουσας. Ο Γερμανός υπουργός αξιοποίησε την αφορμή συναντώντας τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν. Απέφυγε να δει άλλους αξιωματούχους ή πολιτικούς αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων (όπως είχε κάνει πριν μία βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν). Λίγο πριν φτάσει στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως θα ξεκαθαρίσει «σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι πως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, ενώ πιστεύουμε πως αυτή η χώρα πρέπει να εισέλθει σε διαδικασία μεταρρυθμίσεων». Ας σημειωθεί πως η Γερμανία είχε ανακοινώσει πως θα χορηγήσει 20 εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική βοήθεια στον Λίβανο κατά τη διεθνή διάσκεψη δωρητών που είχε συγκαλέσει την περασμένη Κυριακή ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αραβικές χώρες και μέλη της ΕΕ.

Οι απαιτήσεις του Νετανιάχου

Στο μεταξύ, ρόλο στις έξωθεν πιέσεις που ασκούνται από διάφορες μεριές στον Λίβανο είχε προχτές βράδυ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που όπως αναμενόταν απαίτησε από τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ (που είναι από τους βασικούς αντιπάλους του Ισραήλ) να απομακρύνει «εκρηκτικά και πυραύλους από κατοικημένες περιοχές», σε μία έμμεση πλην σαφή προσπάθεια να ενοχοποιήσει τη Χεζμπολάχ.

Σωματικά και ψυχικά τραύματα

Πάντως, χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας του Λιβάνου παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, ουσιαστικά μόνοι, υποφέροντας όχι μόνο από τα σωματικά τραύματα, αλλά και από ψυχικά. Στην πιο ευάλωτη θέση είναι ανάμεσά τους πολλά παιδιά και έφηβοι. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός πως πλέον (σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της Βηρυτού, μεταξύ αυτών τρία από τα μεγαλύτερα, είναι «εκτός λειτουργίας».

Τέλος, χτες η ιδιωτική εταιρεία της Μοζαμβίκης «Fabrica de Explosivos de Mocambique» (FEM) σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου, εξήγησε ότι είχε παραγγείλει τους περίπου 3.000 τόνους νιτρικού αμμωνίου από τη Γεωργία το 2013, αλλά το φορτίο δεν της παραδόθηκε ποτέ. «Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί δεν είναι αυτό που αφορά το ίδιο το νιτρικό αμμώνιο, αλλά τη διαδικασία αποθήκευσής του (σ.σ. στο λιμάνι της Βηρυτού) και γιατί διήρκεσε τόσο πολύ», αναφέρεται.