Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΙΒΑΝΟΣ

Ο Μακρόν σε ρόλο «κηδεμόνα» στο φόντο της καταστροφής

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Αξιοποιώντας στο έπακρο τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε στον Λίβανο η πολύνεκρη έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέφθασε χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της χώρας, σε ρόλο «σωτήρα» και «ρυθμιστή» των επικείμενων εξελίξεων σε επίπεδο πολιτικής, οικονομίας και μελλοντικών μεταρρυθμίσεων. Υποσχέθηκε σημαντική βοήθεια για να «ξανασταθεί ο Λίβανος στα πόδια του» και ανήγγειλε την πραγματοποίηση μίας διεθνούς συνόδου δωρητών για τον Λίβανο τις επόμενες λίγες μέρες σε συνεργασία της Γαλλίας με τις ΗΠΑ, χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Στόχος της συνόδου θα είναι, όπως εξήγησε, η συγκέντρωση κεφαλαίων για την προμήθεια τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, λυόμενων σπιτιών για στέγαση και άλλα απαραίτητα αγαθά για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Βηρυτού που είδαν να ανατρέπεται και να ρημάζει η ζωή τους, που ήταν ήδη δύσκολη εδώ και καιρό λόγω της παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, αφού ολοκλήρωσε κύκλο «ειλικρινών συζητήσεων» όπως είπε με την πολιτική ηγεσία και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, απαίτησε σε αυστηρό ύφος μεταρρυθμίσεις, διαφάνεια και μία νέα πολιτική συμφωνία. Προειδοποίησε ότι θα επιστρέψει στη Βηρυτό την 1η Σεπτέμβρη για να διαπιστώσει, «ιδίοις όμμασι», εάν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις που πήρε από την πολιτική ηγεσία της πολύπαθης χώρας. Οπως οι υποσχέσεις για «διαφανείς διαδικασίες» στη διανομή βοήθειας, για έρευνα της τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο πάνω από 137 άτομα, ενώ υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, οι τραυματίες ξεπερνάνε τις 5.000 και οι άστεγοι τις 300.000, που είδαν τα σπίτια τους να μετατρέπονται σε συντρίμμια μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η παρουσία του Γάλλου Προέδρου πάντως έγινε αφορμή για έκφραση δυσαρέσκειας και αγανάκτησης μέρους των κατοίκων της Βηρυτού, που αισθάνονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στη νέα πρόκληση που επιφέρει η τρομερή έκρηξη της περασμένης Τρίτης, στο λιμάνι της πρωτεύουσας κοντά σε αποθήκη με εξαιρετικά εκρηκτικές ουσίες (νιτρικό αμμώνιο), που χρησιμοποιούνται για λιπάσματα αλλά και για εκρηκτικά. Λίγη ώρα μετά την υποδοχή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού από τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Αούν και την περιοδεία του σε κατεστραμμένες συνοικίες της πόλης, ο Μακρόν άκουσε Λιβανέζους πολίτες να φωνάζουν συνθήματα κατά της ηγεσίας της χώρας, να χαρακτηρίζουν τον Πρόεδρο Αούν «τρομοκράτη», να ζητούν να φύγει.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε «ρεσιτάλ» φορώντας το προσωπείο «ευαίσθητου πλην αποφασιστικού» ηγέτη που δεν διστάζει να αγκαλιάσει πολίτες, να συναισθανθεί τον πόνο τους και να παρηγορήσει (τρόπος του λέγειν...).

Διαδήλωση έξω από τη Βουλή

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντίαμπ εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι μέσα στις επόμενες τρεις μέρες θα έχει το πρώτο πόρισμα μίας επιτροπής ειδικών που έχει αναλάβει να εξηγήσει πώς έγινε η καταστροφή και ποιοι μπορεί να ευθύνονται. Και να εξηγήσει ενδεχομένως στον κόσμο, μεταξύ άλλων, ποιοι επέτρεψαν την επισφαλή φύλαξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη του λιμανιού για έξι χρόνια, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις τελωνειακών και άλλων υπαλλήλων για την προδιαγεγραμμένη (όπως φάνηκε...) καταστροφή.

Η κυβέρνηση ωστόσο δεν δείχνει να πείθει για τις προθέσεις της. Αργότερα χτες βράδυ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στη Βηρυτό, απαιτώντας εξηγήσεις για την τραγική έκρηξη και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων! Ορισμένοι μάλιστα απείλησαν να εισέλθουν στο κτίριο ώστε να κατασχέσουν «έγγραφα» για να πάρουν απαντήσεις...

Στο μεταξύ, το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών των επικεφαλής των τελωνείων του λιμανιού της Βηρυτού και άλλων πέντε προσώπων που έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό από την Τρίτη ως εμπλεκόμενα στην τραγική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, αποφάσισε χτες η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου, με σύσταση της ειδικής ερευνητικής επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σπεύδουν και άλλοι ...ευαίσθητοι

Στο μεταξύ, η Βηρυτός κατακλύζεται από κάθε είδους προσφορά για βοήθεια, συνεργεία διάσωσης, κινητές νοσοκομειακές μονάδες, εφόδια σε φάρμακα, τρόφιμα.

Σε μία προσπάθεια αξιοποίησης της τραγωδίας στο λιμάνι της Βηρυτού, το Ισραήλ εντείνει τις προσπάθειες με στόχο μία πιθανή σύναψη σχέσεων με τον Λίβανο, με τον οποίο είναι (από τεχνικής άποψης) σε εμπόλεμη κατάσταση. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο πρωτοφανής φωτισμός του δημαρχείου του Τελ Αβίβ (το βράδυ Τετάρτης) με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, σε μια σπάνια ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βηρυτό...

Την αξιοποίηση των τραγικών γεγονότων επιχειρούν μεταξύ άλλων και οι ΗΠΑ. Χτες, ο αμερικανικός στρατός έστειλε τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 με φορτία νερού, τροφίμων και φαρμάκων. Ο στρατηγός Φρανκ Μακ Κένζι, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), που καλύπτει το σύνολο της Μέσης Ανατολής, τηλεφώνησε παράλληλα στον Πρόεδρο Μ. Αούν, διαβεβαιώνοντάς τον πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη βοήθεια στους Λιβανέζους σε συνεργασία με τον λιβανέζικο στρατό, την πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο και την υπηρεσία διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ (USAid).

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου συζήτησαν τη βοήθεια που ήδη παρέχει η ΕΕ, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη δεκάδων εκπαιδευμένων πυροσβεστών αναζήτησης και διάσωσης, με οχήματα, σκύλους και ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης.

Τέλος η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ζήτησε «ξεπέρασμα της καταστροφής στον Λίβανο με εθνική ενότητα», αλλά και με κλιμάκωση των συζητήσεων «για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και ένα ουσιαστικό πρόγραμμα που θα αλλάξει την οικονομία, θα οδηγήσει στην απόδοση ευθυνών και θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας».