Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πλούσια πολιτική και πολιτιστική δράση για την ανάδειξη της εποποιίας του ΔΣΕ

Στο πλαίσιο της πλούσιας δράσης με σειρά πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στα χωριά του νησιού, που αναπτύσσουν αυτή την περίοδο η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις της Ικαρίας, ξεχωρίζουν αυτές που ήταν αφιερωμένες στους Ικαριώτες μαχητές του ΔΣΕ και οι βιβλιοπαρουσιάσεις της έκδοσης «Απολύεσαι εν πλω» του Νίκου Μοσχοβάκη (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), που προλογίζει η ΚΟ Ικαρίας και διηγείται την προετοιμασία και πραγματοποίηση του ταξιδιού με το «πολύτιμο φορτίο», τους 8 τελευταίους μαχητές του ΔΣΕ και τη διάσωσή τους. Οι βιβλιοπαρουσιάσεις θα ολοκληρωθούν στις 17 Αυγούστου στις Ράχες.

Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να αναδειχτεί, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, η εποποιία του ΔΣΕ, η ένοπλη ταξική σύγκρουση με την αστική τάξη, με οργανωτή και καθοδηγητή το ΚΚΕ, να συνδεθούν αυτές οι λαμπρές σελίδες που έγραψε τότε το εργατικό - λαϊκό κίνημα με το σήμερα, εμπνέοντας και επιβεβαιώνοντας πως το μέλλον του κόσμου δεν είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά «είναι ο άλλος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Τέτοια προσπάθεια έγινε με τις διήμερες εκδηλώσεις στο Καραβόσταμο την Παρασκευή 31 Ιούλη και το Σάββατο 1 Αυγούστου. Κατά την πρώτη μέρα, έγινε επίσκεψη στο βουνό πάνω από το χωριό στη θέση Πελεκητό, όπου καταγράφηκε η τελευταία και μια από τις πιο σκληρές συγκρούσεις του ΔΣΕ, γνωστή ως «μάχη της Σχίζας», με τις δυνάμεις του αστικού κράτους που είχαν έρθει στο νησί, οι οποίες υπολογίζονταν σε πάνω από 300 χωροφύλακες.

ΚΝίτες και άλλοι νεολαίοι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ύψωσαν την κόκκινη σημαία, ενώ λίγο πιο κάτω μπροστά στην τιμητική πλακέτα που έχει τοποθετηθεί, η Ελ. Κούβαρη, Γραμματέας της ΚΟ Καραβοστάμου, ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στις ηρωικές σελίδες που έγραψε και η Ικαρία στην ένοπλη ταξική πάλη του ΔΣΕ, ενώ τόνισε ότι «η Οργάνωσή μας προσπαθεί να μεταδώσει στις νέες γενιές τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε ο λαός και η νεολαία στη μεγάλη αυτή αναμέτρηση για έναν καλύτερο κόσμο, για τον σοσιαλισμό».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας της ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων Αποστόλης Δημόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι οι ήρωες της ταξικής πάλης «μας άφησαν ιερή παρακαταθήκη να συνεχίσουμε τον αγώνα και τις θυσίες τους, χωρίς να λογαριάζουμε κόπο, φόβο και τρομοκρατία, για να απαλλαγούμε επιτέλους από τον βραχνά αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος». Τόνισε ότι αυτή η παρακαταθήκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα που «διανύουμε περίοδο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τον ελληνικό λαό, εξαιτίας των αντεργατικών μέτρων που παίρνονται αυτή την περίοδο από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να παροτρύνουν για περισσότερα», «ενώ ταυτόχρονα ο ήχος των τύμπανων του πολέμου ολοένα και μεγαλώνει για την περιοχή μας», εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στους οποίους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πριν έχουν μπλέξει το λαό και τη χώρα μέχρι το λαιμό.

Απηύθυνε το κάλεσμα στο λαό της περιοχής, τους νέους και τις νέες, μπροστά στη σαπίλα του καπιταλισμού «να προβληματιστούν για τη μεγάλη σημασία που έχει για τη ζωή τους η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των επαγγελματιών, να σκεφτούν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους και τη μεγάλη σημασία της πάλης για το σοσιαλισμό».

Για ποιον κόσμο αγωνίστηκαν οι ήρωες του ΔΣΕ

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων έδωσε ένα σαφές δείγμα «για τον κόσμο για τον οποίο πάλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους οι αγωνιστές του ΔΣΕ», με την παρουσίαση των απίστευτων επιτευγμάτων στην Υγεία, που είχαν επιτύχει οι λαοί που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό όπως της ΕΣΣΔ.

Η παρουσίαση έγινε από την Ειρήνη Καρναβά Ντε λα Κρουζ, μέλος του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό». Οπως ανέφερε, στα 70 χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, με τον κεντρικό σχεδιασμό και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, «το σύστημα της δημόσιας Υγείας και περίθαλψης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του σοβιετικού λαού». Μέσα σε ελάχιστο χρόνο καταπολεμήθηκαν επιδημίες, έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί. Η πρόληψη ήταν το πρώτο και κύριο. Φτάσανε σε σημείο ώστε «κάθε εργοστάσιο είχε την πολυκλινική του, με τμήματα γενικής Ιατρικής, παθολογίας, γυναικολογίας, ΩΡΛ, ορθοπεδικό κ.ά.». Μέχρι που τα παιδιά, πέραν όλων των άλλων, «υποβάλλονταν σε σχολικές οδοντιατρικές εξετάσεις και λειτουργούσαν και ιδιαίτερες οδοντιατρικές κλινικές για νέους». Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα και στην προσφορά σήμερα της Κούβας στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Οπως ανέφερε, στις σημερινές συνθήκες φαίνεται για άλλη μια φορά η ανωτερότητα του σοσιαλισμού, ενός συστήματος που στο επίκεντρό του είχε τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, όταν ο καπιταλισμός ακόμα και την Υγεία τη θέλει χρυσοφόρο εμπόρευμα και, όπως φάνηκε ειδικά τώρα με την πανδημία, αυτό που μπορεί να «προσφέρει» είναι εκατόμβες νεκρών. Παρουσιάστηκε ακόμα σχετικό ντοκιμαντέρ, όπως και ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με τίτλο «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη».