Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Αιματηρή επίθεση Ταλιμπάν στην Τζαλαλαμπάντ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τις αντοχές της (προ εξαμήνου ) «ειρηνευτικής» συμφωνίας ανάμεσα στην ηγεσία των Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανού Προέδρου, Ασράφ Γάνι, δοκίμασαν την Κυριακή τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»: Φορώντας ρούχα των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας εξαπέλυσαν τριπλή βομβιστική επίθεση έξω από φυλακή στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του ανατολικού Αφγανιστάν προκαλώντας συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και το θάνατο 29 ατόμων, όπως επίσης και τον τραυματισμό άλλων 43. Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος της επίθεσης ήταν η απελευθέρωση περίπου 1.000 μελών του «Ισλαμικού Κράτους» που είναι φυλακισμένα στο «σωφρονιστικό» συγκρότημα μίας πόλης που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ και αποτελεί κόμβο σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί προς την πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν.

Της επίθεσης της Κυριακής προηγήθηκε, την Παρασκευή, η συμφωνία μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικών αρχών για τριήμερη εκεχειρία, με αφορμή τη μουσουλμανική «Γιορτή της Θυσίας» που εξέπνευσε στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν θα παραταθεί.

Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα είχε επισημανθεί πως το «Ισλαμικό Κράτος» στο Αφγανιστάν είναι σε θέση να εξαπολύσει και άλλες αιματηρές επιθέσεις μολονότι δεν φαίνεται να διαθέτει πάνω από 2.200 ενόπλους, μιας και η οργάνωση βρίσκεται σε υποχώρηση και η ηγετική της ομάδα έχει αποδεκατιστεί.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φλεβάρη είχε ανακοινωθεί «ειρηνευτική» συμφωνία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανού Προέδρου Α. Γάνι με τη «μεσολάβηση» των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδίων της Ουάσιγκτον για αναδιάταξη των στρατευμάτων που διατηρεί στην Κεντρική Ασία σε συνεννόηση με άλλους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

  • Καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Σαββατοκύριακο την επαρχία Νανγκαχάρ στα ανατολικά του Αφγανιστάν προκάλεσαν τον πνιγμό 16 ατόμων, εκ των οποίων τα 15 ήταν παιδιά και έφηβοι.