Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΡΩΣΙΑ

Οστά μαμούθ βρέθηκαν στη Σιβηρία

ΜΟΣΧΑ.--

Με το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία, έρχονται στο φως οστά προϊστορικών ζώων, όπως συνέβη αυτές τις μέρες στη Χερσόνησο Γιαμάλ, όπου οι κάτοικοί της εντόπισαν οστά ενός μαμούθ, που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έζησε πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Στην επιφάνεια της λίμνης Πεσεβαλαβατέ της αυτόνομης περιοχής Γιαμάλ - Νίνιετς, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών (ακόμα και 40 βαθμοί Κελσίου) αναδύθηκαν καλοδιατηρημένα τα οστά του μαμούθ. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν ένα τμήμα του κρανίου του, πολλά πλευρά και οστά των μπροστινών ποδιών, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένα από αυτά έφεραν ακόμη και μαλακό ιστό επάνω τους, γεγονός που θα δώσει πολλά στοιχεία στους επιστήμονες. Αυτοί προς το παρόν δεν γνωρίζουν σε τι ηλικία πέθανε το ζώο, όπως εξήγησε ο Ντμίτρι Φρόλοβ, διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου Αρκτικών Μελετών. Στη Ρωσία έχουν βρεθεί μαμούθ που ζούσαν στην περιοχή έως και πριν από 30.000 χρόνια.

Η Γεβτζίνια Κχοζιίνιεβα, επιστήμονας του Ινστιτούτου Σεμανόβσκι, εξήγησε ότι είναι ασυνήθιστο να εντοπίζονται τόσο πολλά οστά από ένα ζώο. «Φυσικά, θα θέλαμε να βρούμε και τα υπόλοιπα, να καταλάβουμε πόσο πλήρες είναι το εύρημα. Οπου έχει διατηρηθεί μαλακός ιστός, είναι ένα πολύτιμο υλικό για τη μελέτη μας», σημείωσε.