Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

Προτάσεις για διαπραγμάτευση στο πλαίσιο Κουαρτέτου

ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και Ισραήλ υπό το πλαίσιο του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) επανέφερε χτες στο προσκήνιο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξήρε τη ρωσική θέση για την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο - παλαιστινιακή διένεξη «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ» και τη «σημαντική συνεισφορά» της Μόσχας στην ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση.

Ο Πρόεδρος Πούτιν, από την άλλη, επιβεβαίωσε την επιθυμία της Μόσχας για «βιώσιμη ειρηνική λύση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», συζητώντας εκτενώς με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του τα ισραηλινά σχέδια για προσάρτηση μέρους της Δυτικής Οχθης αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και προσπάθειες τόσο στην κατεύθυνση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων όσο και στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης περιφερειακών ζητημάτων.

Δυναμική εμφάνιση απέναντι στα σχέδια του Ισραήλ για προσάρτηση μέρους της Δυτικής Οχθης έκανε νωρίτερα ο αρχηγός της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», καθώς σε τηλεοπτικό του διάγγελμα εμφανίστηκε έτοιμος να μπλοκάρει και να εμποδίσει τους σχεδιασμούς των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Εξέφρασε την ετοιμότητα της οργάνωσής του και του λαού του Λιβάνου να σταθεί «στο πλευρό των Παλαιστινίων αδελφών ως ένας λαός, ένα έθνος και μία αντίσταση». Δεν παρέλειψε να καταγγείλει τη στάση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο Λίβανο, Ντόροθι Σέι, τονίζοντας πως προσβάλλει καθημερινά τη «Χεζμπολάχ» αλλά και τη χώρα, καθώς ανακατεύεται απροκάλυπτα σε διορισμούς Λιβανέζων αξιωματούχων στην οικονομία της χώρας, υποδαυλίζοντας εντάσεις. Απέρριψε, για μια ακόμη φορά, τις κατηγορίες της Σέι πως η «Χεζμπολάχ» έχει βάλει στο χέρι «δισεκατομμύρια δολάρια από τα κρατικά ταμεία» του Λιβάνου, καλώντας το λιβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών να την καλέσει ξανά, για να διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη στάση της.

Αργότερα χτες βράδυ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στην προχτεσινή κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιορδανίας και Αιγύπτου με την οποία - προφανώς γιατί έτσι επιτάσσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους - επικρίνουν τα σχέδια του Ισραήλ για προσάρτηση μέρους της Δυτικής Οχθης.

Μπλόκο διαδηλωτών κατά Αμερικανού στρατηγού

Χτες, πάντως, δυναμική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βηρυτό του Λιβάνου κατά την επίσκεψη του διοικητή της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, Κένεθ Φράνκλιν Μακένζι, και τις ασφυκτικές πολιτικές και οικονομικές πιέσεις των ΗΠΑ. Συμμετείχαν δυνάμεις της «Χεζμπολάχ» και του σιιτικού κόμματος ΑΜΑΛ και με δικό του μπλοκ το Λιβανέζικο ΚΚ, που κατέκλυσαν το διεθνές αεροδρόμιο «Ραφίκ Χαρίρι», όπου έφτασε ο Αμερικανός στρατηγός.