Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Λευτέρης ΜΑΜΑΤΑΣ

Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέλος της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ

Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει τη συνέπεια παλιών και νέων κυβερνήσεων στην υποστήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, εις βάρος των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας. Η πανδημία έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του συστήματος, μεταφράζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε ευρώ, ενώ υπήρξε ανίκανο να ανταπεξέλθει στα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, ανεξαρτήτως μεγέθους οικονομίας.

Η επιστήμη, φτάνοντας στο ναδίρ της αξιοπιστίας της, κρύφτηκε πίσω από την πολιτική διαχείριση, συνεισφέροντας στο προπέτασμα καπνού για αυτά που έρχονται, ένα «success story» με σύντομη ημερομηνία λήξης. Ο Covid-19 έδρασε καταλυτικά στην εμφάνιση της νέας κρίσης, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Επίθεση όμως δεν γίνεται χωρίς άμυνα. Αυτά που ετοιμάζουν για εμάς, απαιτούν αυξημένα επίπεδα καταστολής. Αν δεν φοβόντουσαν το εργατικό κίνημα, τα συλλαλητήρια, τις κινητοποιήσεις, τις απεργίες, δεν θα κόπτονταν μέσα στο καλοκαίρι να καταθέσουν αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Φοβούνται τον αγώνα στο δρόμο, που σφυρηλατεί συνειδήσεις, αντοχή στην καταστολή, αποτελεί σχολείο για την επόμενη μέρα.

Οχι, δεν θα ρωτήσουμε την κυβέρνηση για τον τρόπο που θα αντισταθούμε στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας. Ξέρουμε επίσης να αντιμετωπίζουμε τις προβοκάτσιες, όπως και τους εχθρούς που είναι ντυμένοι σαν φίλοι.

Να είναι σίγουροι ότι το νομοσχέδιο θα έχει την τύχη των προηγούμενων προσπαθειών τους να βάλουν τους αγώνες στο γύψο. Η απάντηση θα δοθεί μαζικά, ενιαία, ταξικά, χωρίς αυταπάτες για το ποιος είναι ο αντίπαλος: Είναι το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του.