Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ

ΛΙΒΥΗ

Στρατιωτικές συγκρούσεις και διπλωματικές διαβουλεύσεις

Εντείνονται οι διεργασίες και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια στη Λιβύη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης, επαναφέρει στο τραπέζι την ανάγκη «επίτευξης συμφωνίας παύσης πυρός» και αναβίωσης της ενδολιβυκής διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, επισημαίνοντας προηγουμένως πως υιοθετεί τη στάση της «ενεργής ουδετερότητας» που στην πράξη μεταφράζεται σε παράλληλα παζάρια και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές. Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται και επίσημα η συνάντηση Αμερικανών αξιωματούχων με τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» (LNA) του Χ. Χάφταρ, ενώ επαναλαμβάνονται οι γνωστές διατυπώσεις που μόνο ως αστείες ακούγονται, πως οι ΗΠΑ απορρίπτουν «όλες τις επεμβάσεις, την ανάμειξη ξένων δυνάμεων στη Λιβύη».

Την ίδια ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών δείχνουν να αυξάνουν τις ενισχύσεις και τον ανεφοδιασμό τους με όπλα. Φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη προετοιμασία μία επιχείρηση για την κατάληψη της (γεμάτης πετρέλαια και σημαντικές υποδομές Ενέργειας) Σύρτης και στη συνέχεια της Βεγγάζης από μισθοφόρους που είναι στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ, ανάμεσά τους και τζιχαντιστές που μεταφέρθηκαν από τη Συρία και έχουν την πλήρη στήριξη και κάλυψη του τουρκικού στρατού.

Το μεσημέρι της Παρασκευής έφθασαν στην Τρίπολη αιφνιδίως ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, οι οποίοι μετέβησαν αμέσως στο κοινό διοικητικό στρατιωτικό κέντρο που έχουν συγκροτήσει με τις ένοπλες δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ.

Εξάλλου, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, την Πέμπτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Σάρατζ όσο και με τον Χάφταρ. Και στους δύο εξέφρασε τη γνωστή υποκριτική «ανησυχία» της Γαλλίας για την αποσταθεροποίηση της Λιβύης και την «ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών, ώστε να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η επίσκεψη του Αγκίλα Σάλεχ, προέδρου του λιβυκού Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, την Πέμπτη στη Μόσχα. Η επίσκεψη έγινε συνοδεία του Αμπντούλ Χάντι αλ Ουέιτζ, υπουργού Εξωτερικών της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη. Μετά τη συνάντησή του με τον Σάλεχ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στη Λιβύη, με προσωρινή έδρα στην επικράτεια της Τυνησίας, τονίζοντας ότι στις αρμοδιότητες του προσωρινού επιτετραμμένου «εντάσσεται η εκπροσώπηση της Ρωσίας σε όλη την επικράτεια της Λιβύης». Ακόμα υποστήριξε την αιγυπτιακή πρόταση για την επίτευξη εκεχειρίας.