Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΜΙΑΝΜΑΡ

Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.--

Πάνω από 160 εργάτες καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης, χτες, στη βόρεια Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), στις μεγάλες εκτάσεις εξόρυξης νεφρίτη, για τις ποσότητες του οποίου η φτωχή χώρα είναι γνωστή διεθνώς. Το πολύνεκρο δυστύχημα έγινε μετά από καταρρακτώδεις βροχές που είχαν πλήξει την περιοχή, όταν μια κατολίσθηση παρέσυρε αμέτρητα άτομα που εξακολουθούσαν να αναζητούν πέτρες νεφρίτη.

Το δυστύχημα έγινε στην πολιτεία Καχίν, στην περιοχή Χπακάντ, που θεωρείται αυτή που έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα νεφρίτη σε όλο τον κόσμο. Ο νεφρίτης είναι ένα ορυκτό με μεγάλη ανθεκτικότητα. Η Μιανμάρ εμπορεύεται κάθε χρόνο ποσότητες συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων. Οι συνθήκες που επικρατούν στα ορυχεία εξόρυξής του είναι άθλιες, με την πλειοψηφία των εργατών να είναι εντελώς αδήλωτοι, δεν απασχολούνται από συγκεκριμένους εργοδότες, με συμβάσεις και καθορισμένα δικαιώματα, αλλά δοκιμάζουν την τύχη τους «ελεύθερα» (ως «φρι λάνσερς») και αμείβονται ανάλογα με το πώς εκτιμάται το αποτέλεσμα της δουλειάς τους για την ανταγωνιστικότητα της κάθε εταιρείας.

Αντίστοιχο δυστύχημα είχε γίνει στο Καχίν και το 2015, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 90 εργατών.

Η Μιανμάρ είναι μία ακόμα χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που ενώ έχει άφθονο φυσικό πλούτο (νεφρίτη, ξυλεία, χρυσό, κεχριμπάρι κ.τ.λ.), ο λαός της μένει βυθισμένος στη φτώχεια.