Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ

Νέες «σκέψεις» για Αγιά Σοφιά, κινητικότητα στον Εβρο

Σχέδια για την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμιού, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση Ερντογάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν φέρεται να δήλωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του (ΑΚΡ) ότι ο χώρος μπορεί να διατηρήσει την ιδιότητα του μουσείου, αλλά και να λειτουργήσει ως χώρος λατρείας, αναφέροντας ακόμα ότι «η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Οπως συμβαίνει και με το Μπλε Τζαμί. Για αυτό θα αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο το έθνος μας». Ακόμα, είπε ότι «στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο για την Αλωση από το Κοράνι».

Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την Παρασκευή ανακοίνωση της Νομαρχίας Αδριανούπολης, σύμφωνα με την οποία σκάφος τουρκικής αστυνομικής μονάδας που περιπολούσε στον Εβρο, κοντά στην περιοχή του Διδυμότειχου, δέχτηκε πυρά από την πλευρά της Ελλάδας από ομάδα 10 - 12 ατόμων που φορούσαν ρούχα παραλλαγής, ισχυριζόμενοι ότι οι πυροβολισμοί σταμάτησαν όταν οι Τούρκοι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα. Το ΓΕΕΘΑ την Παρασκευή διέψευδε πάντως την ύπαρξη τέτοιου περιστατικού, με πηγές του να κάνουν λόγο για «fake news».