Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΑΛΛΙΑ

Καταστολή σε πορεία κατά της αστυνομικής βίας

Αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής ήρθαν διαδηλωτές που σε Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις (Λιόν, Λιλ, Μασσαλία) κατήγγειλαν την κρατική βία, με αφορμή ιατροδικαστικό πόρισμα που ουσιαστικά αθωώνει τους αστυνομικούς για το θάνατο του 24χρονου μαύρου Ανταμά Τραορέ. Πρόκειται για περίπτωση αντίστοιχη με αυτήν του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, καθώς ο νεαρός Γάλλος κατέληξε σε αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκε, αφού οι αστυνομικοί που τον είχαν συλλάβει τον ακινητοποίησαν στο έδαφος «με το βάρος τους», όπως κατήγγειλαν και αυτόπτες μάρτυρες. Το περιστατικό συνέβη τον Ιούλη του 2016 στο προάστιο Μπομό σουρ Ουαζέ του Παρισιού.

Με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για τον Ανταμά» οι διαδηλωτές υπενθύμισαν τις μαρτυρίες για τις συνθήκες σύλληψής του, ανέφεραν ότι ακόμα κι όταν έφτασαν οι πρώτες βοήθειες για να παραλάβουν τη σορό του εκείνος φόραγε χειροπέδες. Η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα επειδή νέο πόρισμα για τα αίτια θανάτου του 24χρονου εμφανίζει ως πιθανότερη όχι την ασφυξία, αλλά την ύπαρξη πρότερων ιατρικών προβλημάτων. Πάντως, ο συνήγορος της οικογένειας Τραορέ είπε πάλι ότι ο 24χρονος είχε «καρδιά αθλητή».

Οι διαδηλώσεις έγιναν παρά τα μέτρα περιορισμού τους, στις οποίες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, με τον εκπρόσωπό της να υποστηρίζει ότι «η γαλλική αστυνομία δεν είναι ούτε βίαιη ούτε ρατσιστική». Προς διάψευσή του, πάντως, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν και την υπόθεση του 14χρονου Γκαμπριέλ, που συνελήφθη τα ξημερώματα της 26ης Μάη υπό άθλιες συνθήκες. Τα χτυπήματα που δέχτηκε σε πρόσωπο και κεφάλι ήταν τέτοια που υπέστη πολλαπλά κατάγματα και οι γιατροί αποφάσισαν ότι πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.