Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εφησυχασμός, προσπάθειες για παζάρι και βαθύτερη εμπλοκή

Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της βαθύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ επιμένει σταθερά η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας όλα όσα δίνουν «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης ως τάχα ασπίδα απέναντί της.

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο αυτό, είναι όσα σημείωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τη μεταξύ τους συζήτηση να εστιάζει στα Ελληνοτουρκικά.

Στον διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα για τον ευρωατλαντικό «αέρα» που φυσάει στα πανιά των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, όσο και για τις μεγάλες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων από την εμπλοκή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε αυτήν την ένταση, την οποία θέλω να τονίσω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο, στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Οτι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».

Ισχυρίστηκε ακόμη πως «η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της ΕΕ στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ», φέρνοντας ως απόδειξη τα γεγονότα στον Εβρο, όπου, όπως είπε, βρέθηκε «ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ, στέλνοντας αυτό το μήνυμα: Οτι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της ΕΕ». Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι η κυβέρνηση βάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο ευρωτουρκικό παζάρι.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «έχουμε τα προβλήματα με τους γείτονες που συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας να θέτουν θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στα οποία είναι νομίζω προφανής από όλους μας η απάντηση ότι πάντα θα τα προστατεύουμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Αναφέρθηκε δε στην πρόσφατη επίσκεψή της στον Εβρο.

Παρουσιάζει το πρόβλημα για λύση η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, μετά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, θα είναι στα μέσα του μήνα στο Ισραήλ για συνάντηση με τον Μπ. Νετανιάχου, στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης για ενίσχυση αυτού του πολυδιαφημισμένου «άξονα», με επίκεντρο τα Ενεργειακά, άλλες μπίζνες και τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο.

Χτες, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ιορδανία, όπου, όπως δήλωσε, «συζητήσαμε αναλυτικά σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία, μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή».

Ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Πτήση & Διάστημα» σημείωσε ότι «η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, ακολουθεί έναν δρόμο κλιμάκωσης», προσθέτοντας με τη γνωστή δόση εφησυχασμού, που διαψεύδεται καθημερινά, ότι αυτό τάχα «θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο».

Παρουσιάζοντας ως ασπίδα για το λαό και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μίλησε για «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για εμβάθυνση της συνεργασίας μας με ισχυρά κράτη της ευρύτερης περιοχής».

Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως μιλώντας σε άλλο σημείο της συνέντευξης για τη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, παρουσίασε ως θετικό το γεγονός ότι, «πλέον, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιούν αναβαθμισμένες από τις ΗΠΑ στρατιωτικές εγκαταστάσεις, θα συνεκπαιδεύονται με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, αποκτώντας έτσι νέα τεχνογνωσία». Εφερε ως παράδειγμα τη δραστηριότητα των ΗΠΑ σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη που, όπως είπε, «συμβάλλει και αυτή σε ένα σημαντικότερο αμυντικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο» και «αναβαθμίζει τις στρατηγικές μας δυνατότητες και τη συμβολή μας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και ενισχύει τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο». Επιφορτίζει δηλαδή τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με νέα, αυξημένα καθήκοντα ευρωατλαντικού χωροφύλακα, βάζοντας το λαό ακόμα πιο καθαρά στο «στόχαστρο» των ανταγωνιστών.

Παραπέρα, στον «ανταγωνισμό» με την γείτονα για το ποιος υπηρετεί περισσότερο την αμερικανοΝΑΤΟική «σταθερότητα» σε βάρος των λαών της περιοχής, σημείωσε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Βαλκανίων για να ασκήσει επιρροή στην περιοχή. Μία αρνητική επιρροή της ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ζητημάτων που στο παρελθόν αποδείχτηκαν καταστροφικά», σε αντίθεση με τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για «να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία» και συνολικά για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Τοποθετούμενος για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο Ν. Δένδιας είδε ...«εξαιρετικά θετική αντίδραση στην επιχειρηματολογία μας, όπως κατέδειξαν οι αντιδράσεις της ΕΕ και ηγέτιδων χωρών, μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» κ.ά.

Αναφορικά, εξάλλου, με τις πολυδιαφημισμένες συμμαχίες της ντόπιας αστικής τάξης, τα τρίγωνα συνεργασίας κ.λπ., για άλλη μια φορά, δεν είχε τίποτε συγκεκριμένο να πει για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με Ιταλία, Αίγυπτο, Αλβανία για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Αγκυρα πως «εμείς τείνουμε χείρα φιλίας και συνεργασίας προς τη γείτονα χώρα, αλλά δυστυχώς αυτή έχει επιλέξει την επιμονή στην παραβατική συμπεριφορά της», προσθέτοντας ότι «η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην ΕΕ», όταν είναι ακριβώς τα σχέδια για τη «συνοχή» του ΝΑΤΟ και το παζάρι Τουρκίας - ΕΕ που τροφοδοτούν την τουρκική προκλητικότητα, με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Να καταγραφούν και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, χτες στη Βουλή, ότι «η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα "δόντια" της», επικαλούμενος τα γεγονότα του περασμένου Μάρτη στον Εβρο και προσθέτοντας πως «έχουμε δε δηλώσει ευθαρσώς με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ποιες είναι οι "κόκκινες γραμμές" μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί και με άλλες πράξεις». Θέση που είχε επαναλάβει μια μέρα πριν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλ. Διακόπουλος (στον τ/σ «Open), σπεύδοντας πάντως να προσθέσει σχετικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου πως «τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις».

«Αξιολόγηση» «παικτών» και «διαλόγου» από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας μετά από μία συνεδρίαση 3,5 ωρών, αργά το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως «θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, στη θάλασσα και τον αέρα».

Στην ανακοίνωση διευκρινίστηκε ότι η συνεδρίαση «αξιολόγησε τη στάση κάποιων παικτών που συνασπίζονται (απέναντι στην Τουρκία) έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητα απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο» και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησης των τουρκικών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΕΑ επανέλαβε ότι η χώρα «θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της».

Σημειωτέον, «οι επίκαιρες εξελίξεις στη Λιβύη» ήταν βασικό θέμα συζήτησης και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά εστίασαν στο ότι «πρέπει να διασφαλιστεί υπό την πρωτοβουλία του ΟΗΕ η πολιτική λύση στη Λιβύη και ότι πρέπει να τερματιστούν οι παράνομες επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ, ο οποίος παραβιάζει όλες τις συμφωνίες εκεχειρίας, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης του Βερολίνου». Επιβεβαιώνοντας πως ο συντονισμός ΗΠΑ - Τουρκίας σε κρίσιμα μέτωπα δυναμώνει, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν και «την κοινή άποψη σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των εργασιών για το Σύνταγμα και τη συνέχιση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στο Ιντλίμπ προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική λύση στη Συρία».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δικές του δηλώσεις επανέλαβε ότι κάθε συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας θα είναι «τελείως άκυρη», ισχυρίστηκε πάλι ότι οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «νόμιμες» και ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια», όπως και ότι «η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» που «κατακτήθηκε». Ακόμα, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν - κατά την πρόσφατη κλήση του στο ελληνικό ΥΠΕΞ - επανέλαβε ότι «η Αγκυρα δεν έχει λάβει απάντηση στην έκκληση που έχει απευθύνει στην Αθήνα για διάλογο», ότι «η θέση της Τουρκίας είναι γνωστή και διαφανής σε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένου αυτού της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων».

«Σιγοντάρει» η ΕΕ

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικές του ιμπεριαλιστικού παζαριού ΕΕ - Τουρκίας, που βάζει στο τραπέζι και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, είναι και οι νέες δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επιμένοντας στην αξία της συνεργασίας με την Αγκυρα για τη «διευθέτηση» όλων των διαφωνιών.

Αφού πρώτα χαρακτήρισε «ζήτημα ύψιστης σημασίας» τις γεωτρήσεις που προχωρούν στην περιοχή (από την Τουρκία και άλλους) ανέφερε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου για να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων», προσθέτοντας ότι «στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία (...) ορισμένα κράτη - μέλη έκριναν ακόμη ότι, καθώς συνεχίζονται οι γεωτρήσεις, αυτές οι συνομιλίες δεν πρέπει να συνεχίζονται...». Εσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η προσέγγιση κεντρικά της ΕΕ δεν είναι αυτή: «Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης τέτοιων ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν κριτικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου και των υπό αμφισβήτηση χωρικών υδάτων»...