Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνα για το λαό τα σχέδια της κυβέρνησης για την ΕΥΔΑΠ

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στον Περισσό πραγματοποίησε χτες ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Τα επικίνδυνα για το λαό και τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ σχέδια παράδοσης στους επιχειρηματικούς ομίλους, και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, κατήγγειλε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στον Περισσό.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «αυτές τις μέρες η κυβέρνηση μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προκηρύσσουν διεθνή διαγωνισμό, όπου μέσω ΣΔΙΤ προωθείται η παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας».

«Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», συνέχισε, «που προμηνύει - εκτός από το ότι βγαίνουν στο σφυρί ζωτικές υποδομές της ύδρευσης της πρωτεύουσας - την αύξηση της τιμής του νερού, καθώς και πιο ορμητικά να περάσουν αντεργατικές ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά αυτόν το σχεδιασμό έχοντας στρωμένο το έδαφος από το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι κυριολεκτικά κοροϊδία ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδύεται τώρα ότι ...διαφωνεί με την ίδια τιμολόγηση του νερού και τις ΣΔΙΤ, όταν αυτός προώθησε και ψήφισε το 2016 το νόμο Τσιρώνη, που ανοίγει το δρόμο στις ΣΔΙΤ. Αποτελεί πρόκληση να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για "νερό κοινωνικό αγαθό", όταν η κυβέρνησή του ήταν αυτή που παρέδωσε την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, πήρε τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας το καθεστώς παραχώρησης στους ιδιώτες του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας, ενώ οι ευρωβουλευτές του, καθόλου τυχαία, δεν καταψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο την ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει ότι ως "φορέας ύδρευσης" νοείται κάθε επιχείρηση, άρα και ιδιωτική. Να ποιοι έστρωσαν λοιπόν το έδαφος για την εμπορευματοποίηση του νερού και τώρα βγαίνουν δήθεν στα κεραμίδια για όσα οι ίδιοι έφεραν και ψήφισαν. Είναι ώρα για συμπεράσματα για κάθε εργαζόμενο».

Το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφθηκε συνεργεία βλαβών δικτύου, το Τμήμα Προμηθειών, όπου πλειοψηφούν πλέον οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, καθώς και το Τμήμα Πληροφορικής, και συζήτησε με τους εργαζόμενους, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημά τους να σταματήσουν να ζουν κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα που έχει επιβάλει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, είτε να εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες έλλειψης χώρου, ο ένας πάνω στον άλλο, είτε να αναγκάζονται να οδηγούνται στην τηλεργασία.

Στις παρεμβάσεις της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέδειξε το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με κατάργηση όλων των ελαστικών - εργολαβικών μορφών εργασίας, την επείγουσα ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, για μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και πάλη για να μην πληρώσει την κρίση του κεφαλαίου ο λαός, με αποκάλυψη του διαβρωτικού ρόλου των εργατοπατέρων, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του νερού, της ΕΥΔΑΠ και των υποδομών της, που εναλλάξ και σε στρατηγική σύμπλευση προωθούν τα κόμματα του κεφαλαίου, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους.