Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμα κινδύνου

Τα κρούσματα κορονοϊού που ανιχνεύθηκαν στην πτήση από το Κατάρ είναι ένα πρώτο δυνατό «σήμα κινδύνου» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων στα νησιά και στις άλλες τουριστικές περιοχές.

Και μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει τον εντοπισμό των κρουσμάτων ως στοιχείο «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού, έχει ανακοινώσει όμως ότι με τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων από τα μέσα Ιούνη και στο όνομα του να μην υπάρχουν εμπόδια στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, τα μέτρα πρόληψης θα χαλαρώσουν κι άλλο, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες για έγκαιρη ανίχνευση «εισαγόμενων κρουσμάτων», αφού η απόφαση προβλέπει μόνο «δειγματοληπτικούς ελέγχους» σε πτήσεις από το εξωτερικό.

Τελικά, η έγκαιρη πρόληψη επαφίεται στην τύχη και «για να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες», τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» ξύνουν τον πάτο του βαρελιού σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ασφάλειας.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το βασικό κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, είτε ο ιός είναι σε έξαρση είτε σε ύφεση, δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά η κερδοφορία και ο περιορισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Με αυτό το κριτήριο πάρθηκαν τα μέτρα καθολικού εγκλεισμού, για να μην καταρρεύσει το υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο σύστημα Υγείας. Με το ίδιο κριτήριο παίρνονται και τα μέτρα «χαλάρωσης», προσαρμόζοντας τα επιστημονικά δεδομένα στην εγκληματική λογική του «κόστους - οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν υπάρχει τρανότερη απόδειξη γι' αυτό από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πλέον χαρακτηρίζει τον νέο κορονοϊό «απειλή χαμηλού επιπέδου» για τους εργαζόμενους, επιτρέποντας στους εργοδότες να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας!

Ολα αυτά, την ώρα που με την «επανεκκίνηση της οικονομίας» φούντωσαν οι καταγγελίες για ανεπαρκή μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους εργασίας και πολλαπλασιάστηκαν οι εστίες νέων κρουσμάτων σε μεγάλες εταιρείες, ακόμα και σε χώρες όπου η πανδημία είναι σε ύφεση.

Ετσι και στον Τουρισμό, το κράτος χαλαρώνει κι άλλο τα μέτρα ασφαλείας, για να μη χαλάσει τη «σούπα» στους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου, και από την άλλη δεν σταματά να υπενθυμίζει στο λαό ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει», επιμένοντας στην «ατομική ευθύνη».

Τα ελλιπή μέτρα πρόληψης στον εξωτερικό τουρισμό, σε συνδυασμό με τις ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε υποδομές Υγείας στα νησιά και στους άλλους προορισμούς, δημιουργούν επικίνδυνο «κοκτέιλ» για τη δημόσια υγεία, επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία του «τουριστικού προϊόντος» και όχι του λαού.

Χαρακτηριστική είναι όμως και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που και εδώ ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική πολιτική, καταθέτοντας προτάσεις - καρμπόν με αυτές του υπουργείου Υγείας. Στοιχισμένος πίσω από τα συμφέροντα των ομίλων του Τουρισμού, όχι μόνο συμφωνεί με τους περιορισμένους - δειγματοληπτικούς και όχι καθολικούς ελέγχους, όχι μόνο συντάσσεται με τις προσλήψεις «επικουρικών» αντί μόνιμων γιατρών, αλλά φτάνει να ζητάει και «κίνητρα εθελοντικής μετακίνησης» υγειονομικού προσωπικού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με «συνδυασμό εργασίας και διακοπών» σε μέρη όπου δεν υπάρχουν ΜΕΘ!

Κανένας εφησυχασμός λοιπόν, ούτε στους νησιώτες ούτε στους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Μαζί με τη διεκδίκηση του μεροκάματου, να αναπτυχθεί η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της προκειμένου να πάψουν τα νησιά να είναι αθωράκιστα. Για διορισμούς μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα Κέντρων Υγείας και ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών μονάδων. Για ουσιαστικό προληπτικό έλεγχο, με μαζικά τεστ και θερμομετρήσεις, καθημερινούς ελέγχους σε τουριστικές μονάδες, όπως και στις αφίξεις, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό που συνεχίζονται, τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη από Ομοσπονδίες και Σωματεία για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και η πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη, είναι τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι στην εγκληματική πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - αστικών κομμάτων.