Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΙΒΥΗ

Στρατιωτικές «διευκολύνσεις» από την Τυνησία ζητάνε οι ΗΠΑ

Μπουρλότο ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός για ολόκληρη την περιοχή

Τους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και των κινδύνων για τους λαούς σε ολόκληρη την περιοχή, επιβεβαιώνει η αποκάλυψη ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, ζήτησε από τον Τυνήσιο υπουργό Αμυνας, Ιμίντ Χάζκουι, αύξηση της διμερούς «συνεργασίας» για να αντιμετωπιστεί «πρωτίστως η ρωσική παρουσία στη Λιβύη».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τύνιδα ισχυρίστηκε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στην Τυνησία στο πλαίσιο «διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας», προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ανακοίνωση της διοίκησης της AFRICOM περί «διευκολύνσεων» σε επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στη Λιβύη, με χρήση του εδάφους της Τυνησίας.

Και ενώ οι ΗΠΑ κάνουν πλάτες στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ ζήτησε να τερματιστούν όλες οι επεμβάσεις ξένων δυνάμεων, να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να αποσυρθούν οι ξένοι μισθοφόροι.

Παράλληλα, εντείνεται η κινητικότητα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Σε επικοινωνία των Προέδρων της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και της Αιγύπτου, Α. Φ. Σίσι, ο τελευταίος υποστήριξε πως η «συνεπής στρατηγική» της χώρας του για τη Λιβύη έχει στόχο «να τερματιστεί το χάος». Ακολούθησε τηλεφώνημα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ζητώντας παύση των εχθροπραξιών και επανεκκίνηση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, με σκοπό την εκεχειρία.

Τελικά, χτες οι δύο εμπόλεμες πλευρές ανέφεραν ότι θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών, στην πράξη όμως τίποτα δεν άλλαξε. Εκπρόσωπος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ κατήγγειλε ξανά την Τουρκία ότι συνεχίζει καθημερινά τις αερομεταφορές μισθοφόρων, πολεμοφοδίων και τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης υπέρ του συμμάχου της, Σάρατζ.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη συζητήθηκαν εκτενώς και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον πρώτο να ζητά διορισμό νέου διεθνούς απεσταλμένου.

Αυτά ενώ τη Δευτέρα, μετά από διαδοχικές ήττες, ο LNA ανακατέλαβε την πόλη Αλ Ασάμπια, 50 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, αποκαθιστώντας την οδική αρτηρία, που θεωρείται «κλειδί» για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του Χάφταρ.