Τρίτη 2 Ιούνη 2020
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΤΤΙΚΗ

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού

Εντείνονται από σωματεία και μαζικούς φορείς στην Αττική οι προετοιμασίες για τις αγωνιστικές παρεμβάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο της δραστηριότητας βρίσκονται κρίσιμα μέτωπα, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά και η ρυπογόνα δραστηριότητα σε δήμους της περιοχής, καθώς και οι σχεδιασμοί για αιολικό πάρκο στο Πάνειο Ορος.

Οχι σε παλιές και νέες χωματερές

Με μεγάλη κινητοποίηση την Παρασκευή 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ., στη συμβολή των λεωφόρων Φυλής και Θηβών, κλιμακώνουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής την πάλη τους ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και την Νατάσσα Μποφίλιου. Σύνθημα και αυτής της κινητοποίησης, που παίρνει τη σκυτάλη από δεκάδες αγωνιστικές παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών, είναι: «Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής - Οχι άλλα εγκλήματα στην Αττική».

Αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στον σκουπιδότοπο στο Περιστέρι

Με βάση τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ, για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος του περιβάλλοντος, διασπείρονται Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε δήμους της Αττικής, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από σωματεία και φορείς. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους, με το μάρμαρο να το πληρώνουν τελικά οι δημότες, ενώ ταυτόχρονα προωθείται και η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης.

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, παράσταση διαμαρτυρίας, με αίτημα την απομάκρυνση του ΣΜΑ και όχι τη νομιμοποίησή του από τη δημοτική αρχή Περιστερίου πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Σωματειακής Επιτροπής Εργαζομένων στον δήμο Περιστερίου του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε απέναντι από το αμαξοστάσιο του δήμου, μπροστά στο Αλσος, απαιτώντας τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου και άθλησης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιστερίου με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Σιδέρη.

«Οργανώνουμε την πάλη μας απέναντι σε κάθε μολυσματικό παράγοντα που επιβαρύνει την υγεία των εργαζομένων και του λαού», ανέφερε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Κώστας Υφαντής, πρόεδρος της Σωματειακής Επιτροπής. Κατήγγειλε τη στάση της δημοτικής αρχής Παχατουρίδη, που νομιμοποιεί τον ΣΜΑ αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, ενώ σημείωσε ότι στα οχήματα που μεταφέρουν τα σκουπίδια έχουν ανιχνευθεί μέχρι και ραδιενεργά κατάλοιπα.

Στον χαιρετισμό του ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι ο περιβαλλοντικός νόμος της ΝΔ καταδικάζει την περιοχή ειδικά της Δυτικής Αθήνας να ζει μέσα στο σκουπίδι και προσθέτει κι άλλες ρυπογόνες - καρκινογόνες δραστηριότητες. «Αποφάσισαν να επεκτείνουν τη χωματερή που θα έπρεπε να έχει κλείσει από το 1980. Αποφάσισαν τρία νέα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή μας», ανέφερε και περνώντας στον ΣΜΑ που νομιμοποιείται στο Περιστέρι υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία ακόμα υπαίθρια χωματερή. Ο Γ. Σιδέρης, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ανέδειξε τη συνολική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, καθώς όπως τόνισε «όταν μπαίνει στη μέση το κέρδος και το χρήμα, η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος πάνε περίπατο». Εθεσε δε το σοβαρό ερώτημα κατά πόσο συνδέεται αυτή η ρυπογόνα δραστηριότητα του ΣΜΑ με τους θανάτους δύο εργαζομένων του χώρου του αμαξοστασίου από λευχαιμία και καρκίνο. «Δεν θα ζήσουμε με το σκουπιδαριό. Θα ενώσουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Φυλής και των Ανω Λιοσίων», υπογράμμισε, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης.

Στον Πειραιά

Μέρα δράσης και διεκδίκησης καλύτερης ποιότητας ζωής για την εργατική - λαϊκή οικογένεια θα είναι η Παρασκευή και στον Πειραιά, όπου σωματεία και φορείς προγραμματίζουν ταυτόχρονα (8 μ.μ.) τρεις κινητοποιήσεις στα εξής σημεία: Στην Πειραϊκή (στο Σταυρό), ενάντια στα έργα της ΟΛΠ ΑΕ για τη μετατροπή της σε προβλήτα κρουαζιέρας. Στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων), ενάντια στα καζάνια και τον σκουπιδότοπο του ΣΜΑ. Και στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα Κράκαρη), ενάντια στα καζάνια της «Oil One» και τη δυσοσμία.

Στο Πέραμα η πάλη στρέφεται ενάντια στα «καζάνια του θανάτου», αλλά και στην απόφαση της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει σε χωματερή το χώρο 10 στρεμμάτων στο παλιό νεκροταφείο του Περάματος, σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του δήμου, και μάλιστα πλάι σε σχολείο. Στο χώρο που λειτουργεί ως σημείο μεταφόρτωσης, πραγματοποίησε περιοδεία ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, διαπιστώνοντας εικόνες χωματερής, με δεκάδες παρατημένους κάδους απορριμμάτων - εστίες μόλυνσης. Οι εικόνες που δίνει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος, μάλιστα, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων του Περάματος. «Αντί η δημοτική αρχή και οι συνοδοιπόροι της να φροντίσουν να μειώσουν τη ρύπανση στο δήμο Περάματος (καζάνια, οσμές Ψυττάλειας, COSCO), φρόντισαν να νομιμοποιήσουν και να μονιμοποιήσουν, και μάλιστα σε έκταση 11 στρεμμάτων, ακόμα μία ρυπογόνα δραστηριότητα (ΣΜΑ)», αναφέρει ο Σύλλογος. Και απαιτεί «άμεσα να ελεγχθεί ο χώρος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να δοθούν τώρα ολοκληρωμένα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για το 2019 και το 2020 στους εργαζόμενους, να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και εμβολιασμοί».

Ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος

Επίσης στις 5 Ιούνη, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής καλεί το λαό της περιοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Καλυβίων, στις 6 μ.μ., ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος, πάνω από το Λαγονήσι. Ενόψει της κινητοποίησης, το Εργατικό Κέντρο καλεί φορείς του Σαρωνικού σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Καλυβίων.