Τρίτη 2 Ιούνη 2020
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ

Η μαρίνα της Αρετσούς ανήκει στο λαό της Καλαμαριάς

Παρέμβαση στην Καλαμαριά για τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο πραγματοποίησαν την Κυριακή μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος (5 Ιούνη).

Ανάρτησαν πανό και έγραψαν συνθήματα στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, διεκδικώντας την άμεση αξιοποίησή του με χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Επίσης ανάρτησαν πανό στην πλαζ Αρετσούς, στέλνοντας το μήνυμα ότι χρειάζονται ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου για όλο το λαό, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι παρεμβάσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Καλαμαριά θα συνεχιστούν την Πέμπτη 4/6, στις 6.30 μ.μ., με υπαίθρια συνέντευξη Τύπου από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δημαρχείο Καλαμαριάς, για τις εξελίξεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για το παραλιακό μέτωπο. Επίσης, εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6/6 στον πεζόδρομο Καλαμαριάς.

Με την ανακοίνωση που διένειμαν ΚΚΕ και ΚΝΕ, ανέδειξαν ότι η μαρίνα Αρετσούς ανήκει στο λαό της Καλαμαριάς. Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, παρά την υποβάθμιση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της δημοτικής αρχής, τόσο της τωρινής όσο και της προηγούμενης.

Κατήγγειλαν ότι «με βάση τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, η μαρίνα Αρετσούς πρόκειται να μετατραπεί από χώρο αναψυχής σε χώρο ελλιμενισμού μεγάλων πολυτελών σκαφών και σε χώρο ανεφοδιασμού καυσίμων. Ο επενδυτής μαζί με τις θέσεις ελλιμενισμού παίρνει πακέτο προς χρήση και εκμετάλλευση το δικαίωμα αξιοποίησης και του χερσαίου χώρου που το περιβάλλει. Και αυτή η εκχώρηση θα έχει ως γνώμονα το μέγιστο κέρδος του επενδυτή, το οποίο είναι συνυφασμένο με την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση. Ετσι θα δούμε να χτίζονται κτίρια για διοικητικές λειτουργίες, για κοσμικές εξυπηρετήσεις, εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής των σκαφών, ξενοδοχεία, περιφράξεις, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.».

Προειδοποίησαν ότι η μετατροπή του φυσικού πλούτου σε εμπόρευμα δεν έχει να φέρει κανένα καλό στο λαό. Και κάλεσαν, απέναντι στο «τσουνάμι» των ιδιωτικοποιήσεων, να ξεδιπλωθεί ένα μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προάσπιση της ποιότητας ζωής.

«Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.