Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Οχι στη διάλυση - Κατάργηση του νόμου εκκαθάρισης

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των εργαζομένων και της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης απαιτεί το Κόμμα

«Το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο των εξελίξεων είναι οι εργατικοί, λαϊκοί αγώνες που αναπτύσσονται. Οι αγώνες των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό που αντιμετώπισαν την κυβερνητική καταστολή, οι αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, οι αγώνες όλων των εργαζομένων. Με αυτούς είναι το ΚΚΕ». Τα παραπάνω διαμήνυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής και αναπτύσσοντας την τροπολογία που κατέθεσε το Κόμμα για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ και την προστασία των εργαζομένων.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο για την κύρωση των δύο ΠΝΠ που εκδόθηκαν στις 13/4 και 1/5, το οποίο αναμενόταν να ψηφιστεί τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο μέχρι αργά το απόγευμα από την πλευρά των αρμόδιων υπουργών δεν είχε γίνει ουδεμία αναφορά επί της τροπολογίας, δείχνοντας και με τον τρόπο αυτό ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Η τροπολογία του ΚΚΕ περιλαμβάνει τα αιτήματα που διατρανώνουν με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι για να σταματήσει ο διαλυτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εκποίηση αυτής της στρατηγικής σημασίας, για τις ανάγκες του λαού, επιχείρησης, καθώς και για την προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρότεινε το ΚΚΕ περιλαμβάνουν την κατάργηση του άρθρου 21 του Ν. 4664/2020 και της παρουσίας του ειδικού διαχειριστή. Την ακύρωση των μειώσεων στους μισθούς, την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της ΛΑΡΚΟ και της αντεργατικής πολιτικής.

Επίσης, την ενσωμάτωση των εργαζομένων με καθεστώς ενοικιαζόμενου, ή σε εργολαβίες ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, απευθείας στη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου. Την άσκηση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ από 5μελή Επιτροπή που θα διορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ακόμα, στη βάση της πάγιας θέσης του Κόμματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προβλέπει την εξασφάλιση ιδιόκτητου βαρέος εξοπλισμού εξόρυξης και υποδομής για επισκευές και συντήρηση, κατασκευή μονάδας εμπλουτισμού και παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, κοβαλτίου και καθαρού νικελίου, αλλά και μονάδων αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων.

Οπως ανέφερε ο Γιώργος Μαρίνος, η τροπολογία είναι μέρος των προσπαθειών που αναπτύσσει το ΚΚΕ ενάντια στα διαλυτικά σχέδια σε βάρος της επιχείρησης. «Τον περασμένο Φλεβάρη - θύμισε - καταδικάσαμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Προειδοποιήσαμε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και οδηγούνται 1.200 και πάνω εργαζόμενοι στην ανεργία, ολόκληροι νομοί, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Καστοριάς, της Κοζάνης, σε μαρασμό».

«Τεκμηριώσαμε - πρόσθεσε - την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, αναδείξαμε την αλήθεια για τα λεγόμενα χρέη προς τη ΔΕΗ και τα χαράτσια που πληρώνει η ΛΑΡΚΟ για την ηλεκτρική ενέργεια. Αποκαλύψαμε τα ψεύδη περί κρατικής χρηματοδότησης και το πρόστιμο της ΕΕ κι ενώ σήμερα αποδεικνύεται πως εκατοντάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας και χιλιάδες στην Ευρώπη χρηματοδοτούνται με υψηλά ποσά από κρατικά και ευρωενωσιακά ταμεία».

Οπως επισήμανε ο Γ. Μαρίνος, σήμερα η κυβέρνηση, με τον εκκαθαριστή που διόρισε, εφαρμόζει το διαλυτικό της σχέδιο. Ηδη «σφράγισε το μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στο νομό Καστοριάς για να δώσει ετοιμοπαράδοτο μετάλλευμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ "προίκα" σε επίδοξο αγοραστή. Εχει προσφέρει πάνω από 7 εκατ. ευρώ σε μεγαλοεργολάβους στην Εύβοια για την αποκάλυψη μεταλλεύματος, που θα δοθεί κι αυτό "προίκα", με κυβερνητική ευθύνη λειτουργεί μόνο ένα από τα πέντε καμίνια στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενώ κυβερνητικοί μηχανισμοί οργανώνουν βρώμικη εκστρατεία συκοφάντησης των εργαζομένων που έχουν φτύσει αίμα τόσα χρόνια για να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ σε λειτουργία, έχουν αντιταχθεί στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και κλεισίματος που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο».

«Οι μηχανισμοί αυτοί - τόνισε ο Γ. Μαρίνος - δίνουν επιλεγμένα στοιχεία για τους υψηλούς μισθούς των golden boys, των κυβερνητικών στελεχών, για να σπιλώσουν τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες, θρηνούν 80 νεκρούς και προσπαθούν να ζήσουν με 1.000 ευρώ ή και κάτω από αυτά».

Ο Γ. Μαρίνος διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ «ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αντιπαλεύει σταθερά τη χρόνια πολιτική της απαξίωσης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη μάχη για να εμποδίσει τη σημερινή κυβέρνηση να βάλει ταφόπλακα στην επιχείρηση».