Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνεχίζεται ο αγώνας για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα

Την αγωνία χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό για το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας τους παρατείνουν οι σχετικές ρυθμίσεις που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στην τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή.

Με τα άρθρα 2 και 3 («Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης» και «Εκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης»), η δυνατότητα των εργοδοτών να θέτουν τις συμβάσεις εργασίας σε αναστολή επεκτείνεται και στις εποχικές επιχειρήσεις.

Ετσι, οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε καθεστώς αναστολής, από 1/6 έως 30/9, όσους εποχικούς επαναπροσλάβουν. Στις επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν, οι συμβάσεις των εργαζομένων τίθενται επίσης σε αναστολή. Ολοι οι παραπάνω εργαζόμενοι θα υπαχθούν στην αποζημίωση «ειδικού σκοπού» των 534 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ενώ επί του ποσού αυτού θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Οσον αφορά τους εποχικούς για τους οποίους δεν υπάρχει «υποχρέωση επαναπρόσληψης», προβλέπεται η χορήγηση μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης, ίσης με το τελευταίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν, για χρονικό διάστημα τριών μηνών (Ιούνης, Ιούλης και Αύγουστος). Με άλλα λόγια, εποχικοί εργαζόμενοι που περίμεναν να μαζέψουν τους καλοκαιρινούς μήνες λίγα χρήματα για να επιβιώσουν το χειμώνα, καλούνται τώρα να τα βγάλουν πέρα με ανεπαρκή επιδόματα.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όμως που η αναστολή συμβάσεων θα ανακαλείται, με βάση τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, τους εργαζόμενους περιμένουν ...στη γωνία η υπαγωγή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», δηλαδή η μείωση του χρόνου εργασίας μέχρι και στο 50%, και η μερική απασχόληση, η οποία «πριμοδοτείται» με την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να «ρυθμίζουν με απόφασή τους» τις λεπτομέρειες της εφαρμογής των άρθρων της τροπολογίας αφήνει ερωτήματα για τους όρους και τις προϋποθέσεις, που απειλούν να αποκλείσουν μέρος των εργαζομένων ακόμα και από το στοιχειώδες μέτρο της υπαγωγής στο επίδομα «ειδικού σκοπού».

«Κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να καλυφθούν οι ανάγκες εργαζομένων και ανέργων από το κράτος και την εργοδοσία»: Με αυτό το σύνθημα καλεί τα Συνδικάτα να δώσουν απάντηση στα κυβερνητικά μέτρα η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.«Οργανώνουμε τη μάχη να μείνουμε όρθιοι και δυνατοί, με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή της χώρας. Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να είναι οι κινητοποιήσεις μας μαζικές και μαχητικές», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Συνοψίζοντας τα προηγούμενα και τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, σημειώνει τα εξής: «Η κυβέρνηση ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων: Ακύρωσε κάθε συλλογική ρύθμιση που υπήρχε και όριζε τη ζωή μας μέσα και έξω από τη δουλειά. Εδωσε τη δυνατότητα σε ξενοδόχους και μεγαλοεστιάτορες να επαναπροσλαμβάνουν αν θέλουν, όποιον εργαζόμενο θέλουν, όποτε θέλουν. Γκρέμισε το εισόδημα εργαζομένων και ανέργων στα 400 και 500 ευρώ. Πληρώνει για λογαριασμό των εργοδοτών, από χρήματα του λαού, αντί για μισθό, ψίχουλα. Επέτρεψε στους εργοδότες να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους και αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να επιβιώσουν τον ερχόμενο χειμώνα. Εδωσε χρήμα σε όσους αποφασίσουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, χωρίς να ξοδέψουν δεκάρα από το μεγαλύτερο μέρος των 120 δισ. που έβαλαν στα σεντούκια τους τα τελευταία χρόνια. Τους απάλλαξε από φορολογικές υποχρεώσεις και από τις ασφαλιστικές εισφορές μας. Τους έδωσε τη δυνατότητα να μας απασχολούν αν θέλουν, όποτε, όπως και όσο θέλουν».

Αναφορικά δε με τους πανηγυρισμούς της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού περί... «δικαίωσης όλων των εποχικών εργαζομένων», η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους «να κρατήσουν μικρό καλάθι» και να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη «σε αυτούς που βιάζονται να κηρύξουν το τέλος του αγώνα μας».

ΚΚΕ: Να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δούλεψαν την περασμένη χρονιά στον κλάδο

Την προστασία των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό και την εξασφάλιση του εισοδήματός τους, με ρύθμιση που να καλύπτει όλους χωρίς εξαίρεση τους εργαζόμενους που δούλεψαν την περσινή σεζόν με βάση τις ΑΠΔ των επιχειρήσεων, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος την Παρασκευή στη Βουλή. Κατήγγειλε παράλληλα την κυβέρνηση για την καταστολή με την οποία αντιμετώπισε τους εργαζόμενους του κλάδου που διαδήλωσαν την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μια σειρά αιτήματα, μεταξύ αυτών την επαναπρόσληψη των εποχικών.

Αντί να αποσαφηνίσει τις «γκρίζες ζώνες» και τα θολά σημεία της κυβερνητικής τροπολογίας, που δημιουργούν δικαιολογημένη ανησυχία σε χιλιάδες εποχικούς, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αφιέρωσε ολόκληρη την πρωτολογία του για να επιτεθεί στους αγώνες των εργαζομένων και στο ΚΚΕ που δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυσή τους. Προκλητικά, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι την περασμένη Πέμπτη «δεν υπήρξε διαμαρτυρία του κόσμου του Τουρισμού και Επισιτισμού», αλλά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου που «έλουσε» με χημικά στην κινητοποίηση των σωματείων έξω από την πόρτα του υπουργείου... «ήταν ο κομματικός στρατός του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ»! Εφτασε μάλιστα να ισχυριστεί πως «έπαιρναν εντολές» από τον βουλευτή του ΚΚΕ.

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο Χρ. Κατσώτης, υπενθυμίζοντας στη δευτερολογία του ότι η Πέμπτη ήταν μέρα κινητοποίησης με αποφάσεις δεκάδων σωματείων του κλάδου σε όλη τη χώρα. Αυτοί που ο υπουργός χαρακτήρισε «στρατό του ΚΚΕ» είναι οι καμαριέρες, οι σερβιτόροι, οι μάγειρες και οι λαντζιέρηδες, οι εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Τους εργαζόμενους αυτούς ο υπουργός «υποδέχεται» πάντα με ερμητικά κλειστές πόρτες και κατεβασμένα ρολά, ενίοτε με την επιστράτευση της καταστολής, και ποτέ δεν δέχεται να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους. Οσο για την αυτονόητη παρουσία του ίδιου, ώστε να μεταφέρει την υποστήριξη του ΚΚΕ στην κινητοποίηση, υπενθύμισε πως μετρά δεκαετίες δουλειάς στον κλάδο.

  • Στο μεταξύ, την επίθεση της κυβέρνησης με χημικά στην κινητοποίηση των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής, Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.