Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Η ΛΑΡΚΟ αποδεικνύει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που με άλλη εξουσία και οικονομία θα αξιοποιηθούν για το λαό

Στις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και στην τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του την Παρασκευή, στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας:

«Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο τροπολογία - προσθήκη για τη ΛΑΡΚΟ. Για να σταματήσουν τα σχέδια για τη διάλυση αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης.

Η τροπολογία του ΚΚΕ, στη βάση της πάγιας θέσης του Κόμματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προβλέπει τα αυτονόητα για τη σωτηρία της επιχείρησης:

-- Κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή.

-- Μέτρα για την πλήρη λειτουργία της.

-- Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση.

-- Προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους.

Ομως, το κείμενο της τροπολογίας αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, αλλά από όλους τους εργαζόμενους, για να δουν ποια επιχείρηση, με ευθύνη όλων σας, οδηγείται στην απαξίωση. Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και στο ζήτημα αυτό φαίνεται ο αντιδραστικός ρόλος, για μια ακόμη φορά, της ΕΕ, η οποία βάζει και πρόστιμα από πάνω, γιατί θέλει να τελειώνει με τη ΛΑΡΚΟ. Πώς αλλιώς θα βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας;

Η ΛΑΡΚΟ είναι η απόδειξη ότι η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ορυκτό πλούτο, ικανό εργατικό τεχνικό προσωπικό. Ενώ για σας είναι βαρίδι, θέλετε να τη βγάλετε από τη μέση. Στα χέρια όμως μιας άλλης εργατικής - λαϊκής διακυβέρνησης, που θα οργανώσει αλλιώς την κοινωνία και την οικονομία, θα είναι μεγάλο εφόδιο και ατού για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού».