Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

«Επανεκκίνηση της οικονομίας» με τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στον κορονοϊό

Σοβαρά κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία καταγγέλλεται για ελλείψεις σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» με κριτήριο την «επανεκκίνηση της οικονομίας» σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των μέτρων προστασίας ως «κόστους» από την εργοδοσία και το κράτος της, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες για την υγεία των εργαζομένων, οδηγούν σε αναζωπυρώσεις της νόσου ακόμα και εκεί όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίζονται σχετικά καλύτερα.

Στη Νότια Κορέα καταγράφτηκε χτες ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων εδώ και ενάμιση μήνα, μετά τον εντοπισμό νέας εστίας με δεκάδες κρούσματα σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακού εμπορίου της χώρας. Πρόκειται για τον όμιλο «Coupang Corp», ένα από τα μεγαθήρια του κλάδου, με εισπράξεις - ρεκόρ το α' τρίμηνο του 2020, σε μία χώρα μάλιστα που θεωρείται το Νο 3 διεθνώς στις διαδικτυακές πωλήσεις.

Αν και οι ημερήσιες ηλεκτρονικές παραγγελίες στην «Coupang» αυξήθηκαν στα μέσα Φλεβάρη (όταν ήταν σε έξαρση το πρώτο κύμα στη βορειοανατολική Ασία) από 2,2 εκατομμύρια στα 3 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, τα όποια μέτρα πήρε η εταιρεία αποδείχτηκαν ανεπαρκή να προστατέψουν τους εργαζόμενους, ενώ προστάτευσαν και με το παραπάνω την κερδοφορία της από την πανδημία.

Κατόπιν εορτής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας είπε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο όμιλος να μη συμμορφώθηκε με τις «βασικές κατευθύνσεις» για τη διαχείριση της πανδημίας, προσθέτοντας πως «είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις μολύνσεις στην κοινότητα και παρακολουθούμε την κατάσταση».

Εκατοντάδες νέα κρούσματα εντοπίστηκαν και στο ανθρακωρυχείο Darkov στη βορειοανατολική Τσεχία, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας. Στις 15 Μάη εντοπίστηκαν 11 κρούσματα, που στον τελευταίο απολογισμό έφτασαν τα 212, μαζί με τις οικογένειές τους. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων απασχολείται στο ορυχείο μέσω υπεργολάβων, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι εντελώς ανεξέλεγκτες.

Στην Ολλανδία, επίσης, είναι ενδεικτική η περίπτωση των σφαγείων και μονάδων επεξεργασίας κρέατος του ομίλου «Vion», που δραστηριοποιείται στη Γερμανία κ.α., με συνολικά 12.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με στοιχεία, από την περασμένη Κυριακή είχαν εντοπιστεί θετικοί στον ιό 147 εργαζόμενοι σε ένα σφαγείο στην ολλανδική πόλη Γκρόνο, εκ των οποίων κάποιοι μένουν στη γειτονική Γερμανία. Συνδικάτα καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης (στέγαση κ.λπ.) πολλών εργαζομένων οι οποίοι είναι μετανάστες είναι απαράδεκτες.

Οι τοπικές αρχές έκαναν ...συστάσεις για βελτίωση των συνθηκών τόσο στον όμιλο της «Vion» όσο και στις «υπηρεσίες προσωρινής απασχόλησης», δηλαδή στα δουλεμπορικά γραφεία που βρίσκουν φτηνά εργατικά χέρια για την εργοδοσία.

Πάντως, η υπουργός Γεωργίας και Ποιότητας Τροφίμων, σε δηλώσεις της μετά από διαβουλεύσεις με τους επιχειρηματίες του κλάδου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να σφραγιστούν σφαγεία, καλώντας τους εργαζόμενους (!) να καταγγέλλουν παρατυπίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Συνέστησε ακόμα στις εταιρείες κάθε κλάδου «να είναι δημιουργικές» και να «αναπροσαρμόσουν» το σχεδιασμό της παραγωγής τους για να αποφευχθεί κλείσιμο μονάδων.

Χιλιάδες θάνατοι ηλικιωμένων στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τις διαγραφές συνταξιούχων λόγω θανάτου από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Περίπου 30.000 περισσότεροι συνταξιούχοι διαγράφηκαν κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από το Γενάρη έως τον Απρίλη φέτος σταμάτησαν να εμφανίζονται στα μητρώα του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος συνολικά 205.638 συνταξιούχοι, με το υπουργείο να αποδίδει τον υψηλό αυτό αριθμό, εν μέρει, στην πανδημία, αλλά και στις γενικότερες συνέπειες της πανδημίας και της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που υποβάθμισε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση σε αυτό, επιδείνωσε τους όρους ζωής κ.λπ.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας με ποιον τρόπο η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει τον αριθμό θανάτων του συνολικού πληθυσμού και κυρίως των ηλικιωμένων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Οι διαγραφέντες συνταξιούχοι ήταν 25.000 περισσότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο κατά το διάστημα 2015 - 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους συνταξιούχους περιλαμβάνουν επίσης τις χήρες και τα ορφανά. Από τους περίπου 27.000 επιβεβαιωμένους θανάτους από κορονοϊό, το 80% είναι 70 ετών και άνω.

Χτες, το Σύστημα Παρακολούθησης της Θνησιμότητας (MoMo) της Ισπανίας ανακοίνωσε πως από τις 9 Μάρτη έως τις 3 Μάη οι θάνατοι στη χώρα - ανεξάρτητα από αιτία - ανήλθαν σε περίπου 106.000, ξεπερνώντας κατά 43.000 τον συνηθισμένο μέσο όρο για το ίδιο διάστημα (63.000).

Είναι βέβαιο πάντως ότι δεν καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό, αλλά μόνο για όσους είχαν διαγνωστεί θετικοί με τεστ. Χτες, η Υπηρεσία Υγείας της Καταλονίας ανέφερε ότι τις τελευταίες ώρες έχουν αναφερθεί 277 νέοι θάνατοι στην περιοχή εξαιτίας του Covid-19 ή ως ύποπτα περιστατικά. Σε νοσοκομεία ή κλειστές κοινωνικές δομές καταγράφονται συνολικά 6.658 θάνατοι (25 περισσότεροι από την Τρίτη), ενώ στα γηροκομεία έχουν εντοπιστεί 3.973 νεκροί (45 περισσότεροι από ό,τι την Τρίτη).

Αντίστοιχα η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης αύξησε χτες σε 5.972 τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό ή συμπτώματα συμβατά με την ασθένεια στα κλειστά κέντρα κοινωνικής φροντίδας (για ηλικιωμένους, ΑμεΑ κ.λπ.) από τις 8 Μάρτη μέχρι σήμερα. Από τον συνολικό αριθμό θανάτων από κορονοϊό, οι 1.249 είχαν επιβεβαιωθεί με διαγνωστικό τεστ και οι υπόλοιποι 4.723 είχαν συμπτώματα συμβατά με τον Covid-19, ανακοίνωσε η περιφέρεια της Μαδρίτης.

Σε Γερμανία, ΗΠΑ και Ρωσία

Στη Γερμανία, πακέτο με απειλές κατά της ζωής τους δήλωσαν ότι έλαβαν προχτές ο επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Charite» του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, και ο καθηγητής επιδημιολογίας και βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ, δύο επιστήμονες που υποστηρίζουν πιο προσεκτική και σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για τον κορονοϊό.

Η αντιπαράθεση για το «άνοιγμα» της γερμανικής οικονομίας είναι οξυμένη και πλέον η ευθύνη έχει ανατεθεί στα κρατίδια, καθώς δεν υπήρξε συμβιβασμός για κοινή γραμμή. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι πιέζουν εδώ και πολλές βδομάδες για «πλήρες άνοιγμα» επικαλούμενοι τις καταστροφικές συνέπειες για την κερδοφορία τους, ενώ έχουν οργανωθεί και κινητοποιήσεις κατά των περιοριστικών μέτρων.

Στο παρελθόν και άλλοι Γερμανοί επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι δέχτηκαν απειλές και προσβλητικές επιθέσεις επειδή «σκοτώνουν τη γερμανική οικονομία». Χτες, η Γερμανία κατέγραψε 47 νεκρούς σε ένα 24ωρο (8.349 συνολικά) και 362 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στις ΗΠΑ, χτες, για τρίτο 24ωρο, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς ανακοίνωσαν λιγότερα από 700 νέα κρούσματα, μολονότι παρατηρήθηκε αύξηση σε 17 πολιτείες. Εντούτοις, τα περίπου 99.000 θανατηφόρα κρούσματα που καταγράφηκαν έως χτες από την αρχή της πανδημίας δεν δίνουν περιθώρια για «πανηγυρισμούς».

Σε κάθε περίπτωση η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων φθάνει και στην πολιτεία της Ν. Υόρκης που επλήγη πιο άσχημα από κάθε άλλη. Ο κυβερνήτης της, Αντριου Κουόμο, παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης τα βασικά σημεία ενός σχεδίου για την «επανεκκίνηση» της οικονομίας με επίκεντρο την επίσπευση εργασιών σε μεγάλα έργα υποδομών.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων και ενώ τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την πανδημία και την κρίση, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στις φετινές προεδρικές εκλογές, Τζο Μπάιντεν, τσακώνονται για την επιλογή του πρώτου να μη φοράει μάσκα, με τον δεύτερο να τον χαρακτηρίζει «εντελώς βλάκα».

Στη Ρωσία, τέλος, τουλάχιστον 101 γιατροί και νοσηλευτές έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, όπως ενημέρωσαν προχτές για πρώτη φορά οι ρωσικές αρχές και ενώ οι πιέσεις από τους υγειονομικούς αυξάνονται. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταμετρά τους υγειονομικούς που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, όμως δεν είχε δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, ο ανεπίσημος κατάλογος που καταρτίζεται από τους ίδιους τους υγειονομικούς της χώρας συγκεντρώνοντας τα ονόματα των εργαζομένων των νοσοκομείων που πέθαναν «από αίτια που σχετίζονται με την πανδημία», είναι πολύ μακρύτερος. Από τον Απρίλη οι Ρώσοι υγειονομικοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει 293 θανάτους, ενώ ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «Mediazona» ανέφερε πριν από περίπου μια βδομάδα 186 νεκρούς χωρίς να υπολογίζονται συνταξιούχοι και όσοι βρίσκονταν στο εξωτερικό. Μέχρι χτες οι συνολικοί επιβεβαιωμένοι θάνατοι από κορονοϊό προσέγγιζαν τις 4.000.