Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Προειδοποιήσεις για νέα έξαρση στο «πρώτο κύμα»

Το επίκεντρο μετατοπίζεται σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική, αλλά οι εστίες σε κράτη της Ευρώπης παραμένουν επικίνδυνες για σοβαρές αναζωπυρώσεις

Για το ενδεχόμενο νέου κύματος πλατιάς εξάπλωσης του Covid-19 προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ακόμα και για χώρες όπου αυτήν την περίοδο τα κρούσματα μειώνονται, επαναλαμβάνοντας κατά τ' άλλα τις αόριστες συστάσεις περί διενέργειας τεστ και «μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής» για να διασφαλιστεί ότι «θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης του Οργανισμού, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος της πανδημίας και υπάρχει η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού.

«Πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».

Νέο επίκεντρο η Λατινική Αμερική

Στο μεταξύ, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική εξελίσσονται σε νέο επίκεντρο της πανδημίας καθώς ο αριθμός των νεκρών σ' αυτές τις δύο περιοχές διπλασιάστηκε μέσα σε δύο βδομάδες.

Με πάνω από 23.000 θανάτους και σχεδόν 377.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Βραζιλία των 210 εκατ. κατοίκων είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία σε όλη την περιφέρεια, ακολουθούμενη από το Μεξικό και το Περού. Ειδικά στη Χιλή ο Πρόεδρος παραδέχεται τώρα ότι τα νοσοκομεία «φτάνουν στα όριά τους», καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές.

Η ανησυχία μεγαλώνει και για άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως την Αφρική. Στην Αίγυπτο, όπου τα θύματα της πανδημίας πλησιάζουν τους 800, συνδικαλιστική ένωση γιατρών προειδοποίησε την κυβέρνηση πως επίκεινται «υγειονομική καταστροφή» και κατάρρευση του συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 13% των κρουσμάτων μόλυνσης αφορά το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», επίκειται νέο κύμα κρουσμάτων, το οποίο, σύμφωνα με επιδημιολόγους, θα χτυπήσει την περιφέρεια, όπου ζουν περίπου 60.000.000 Αμερικανοί και μετανάστες, που δουλεύουν σε αγροκτήματα και βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα, στις περιοχές αυτές ζουν οι φτωχότεροι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες όπως ο διαβήτης. Επιπλέον, οι πληθυσμοί αυτοί έχουν μικρότερη πρόσβαση σε σύγχρονα νοσοκομεία και υποδομές Υγείας. Προς το παρόν, πάντως, οι αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγορεύσουν από την ερχόμενη Πέμπτη την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών από τη Βραζιλία.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα και σε χιλιάδες εργάτες μονάδων επεξεργασίας κρέατος πέντε μονοπωλίων («Tyson Foods», JBS, «National Beef», «Cargil», «Smithfield Foods») που ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς βοδινού στις ΗΠΑ. Εκτενή ρεπορτάζ στον αμερικανικό Τύπο διαπιστώνουν αφενός τριπλασιασμό των θυμάτων, αφετέρου σημαντική αύξηση των νοσούντων (από 3.000 σε 11.000).

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Στη Γερμανία, από τις 6 Ιούνη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της πανδημίας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα «Bild».

Η πρόταση που θα υποβληθεί στα κρατίδια προβλέπει να παραμείνουν τα μέτρα που αφορούν την ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου και τη χρήση προστατευτικής μάσκας, αλλά θα επιτραπούν οι συναθροίσεις έως 20 ατόμων σε ανοιχτό χώρο και έως 10 ατόμων σε κλειστό, έως τις 6 Ιούλη. Τα κρατίδια ζητάνε να καθορίσουν τα ίδια τον ανώτατο αριθμό των ατόμων.

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση του πρωθυπουργού της Θουριγγίας («Η Αριστερά»), Μπόντο Ράμελοου (συγκυβερνά με τους Πράσινους και το SPD και την ανοχή των Χριστιανοδημοκρατών), να τερματιστούν τελείως από τις 6 Ιούνη το γενικό «κλείδωμα» που είχε επιβληθεί στη χώρα καθώς και όλα τα προληπτικά μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις κ.λπ.).

Ο Ράμελοου, αποθεώνοντας την «ατομική ευθύνη», κάλεσε τους κατοίκους του κρατιδίου να είναι «αυτο-υπεύθυνοι» χωρίς «κρατικούς καταναγκασμούς», για να συναντήσει την αντίδραση από τους επικεφαλής των γειτονικών κρατιδίων, μέλη της κυβέρνησης και λοιμωξιολόγους.

«Η ατομική ευθύνη είναι το σουηδικό μοντέλο και βλέπουμε αυτές τις μέρες και θα το δούμε ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες ότι υπήρξε ένα πολύ υψηλό επίπεδο θνησιμότητας», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται καλύτερες κατευθυντήριες γραμμές σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία. Τον Ράμελοου υποστήριξε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος εξαρχής ήταν αρνητικός στο «κλείσιμο» της οικονομίας και της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επιβεβαίωσε το σχέδιό του για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με τη μερική επαναλειτουργία των σχολείων την 1η Ιούνη, ενώ αργότερα χτες προσκάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για Παγκόσμιο Εμβόλιο που διοργανώνει η Βρετανία με τηλεδιάσκεψη στις 4 Ιούνη.

«Δεν είμαστε καμικάζι!»

Στην Ισπανία, φορώντας τις στολές τους, υγειονομικοί διαδήλωσαν τη Δευτέρα μπροστά σε νοσοκομεία της Μαδρίτης διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας, ζητώντας ενίσχυση του συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Η Μαδρίτη είναι η περιοχή της Ισπανίας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ενώ σε όλη τη χώρα δεκάδες υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες χιλιάδες έχουν νοσήσει και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν αδυνατώντας να νοσηλεύσουν όλους όσοι είχαν ανάγκη.

Γιατροί και νοσηλευτές δήλωσαν εξαντλημένοι εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης προσωπικού και απαίτησαν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι περίπου 10.000 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στη Μαδρίτη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ενώ οι περιφερειακές αρχές δεν προσφέρουν εγγυήσεις παρά έως τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που υπέγραψαν, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι υγειονομικοί κράταγαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Δεν είμαστε ούτε ήρωες ούτε καμικάζι», «Χρειαζόμαστε πραγματικά μέσα ατομικής προστασίας».

«Πρέπει να μας δώσουν τα μέσα για να προσφέρουμε περίθαλψη (...) Πρέπει να μας εγγυηθούν πως θα μπορούμε να ξεκουραζόμαστε, να προστατευόμαστε, ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας νοσηλευτής σε ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Gregorio Maranon», μπροστά στο οποίο διαδήλωσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Πιο ευάλωτοι οι φτωχοί

Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό της πανδημίας, αφαιρώντας περίπου 2.000 θύματα. Ενα νέο σύστημα παρακολούθησης «βοήθησε να αφαιρέσουμε τις εσφαλμένες επαναλήψεις, να επιβεβαιώσουμε τα δεδομένα που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό και να απαλείψουμε τους νεκρούς που είχαν αποδοθεί από λάθος», εξήγησε ο διευθυντής του Κέντρου Εκτακτων Υγειονομικών Αναγκών του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι χτες ο συνολικός αριθμός των επίσημα επιβεβαιωμένων θανάτων ανερχόταν σε 28.752, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι έχουν πέσει τις τελευταίες μέρες κάτω από 100. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 235.772.

Υπολογίζεται πάντως ότι πάνω από 10.000 θάνατοι με συμπτώματα κορονοϊού σε γηροκομεία, κέντρα φροντίδας ΑμεΑ και σπίτια δεν έχουν καταγραφεί επειδή δεν έχουν επιβεβαιωθεί με διαγνωστικό τεστ.

Την ίδια ώρα, από μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας της περιφέρειας της Καταλονίας (Health Inequalities Observatory), προκύπτει ότι η θνητότητα από τον νέο κορονοϊό μεταξύ των φτωχότερων Καταλανών είναι πενταπλάσια σε σύγκριση με αυτή των εύπορων κατοίκων της ισπανικής περιφέρειας.

Η περιφέρεια της Καταλονίας, ο πληθυσμός της οποίας αντιπροσωπεύει το 1/6 των 47 εκατ. της Ισπανίας, καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων μεταξύ των περιφερειών της χώρας, μετά τη Μαδρίτη.

Η έρευνα του ινστιτούτου διασταύρωσε τα κρούσματα νέου κορονοϊού και τους θανάτους στην Καταλονία έως τις 7 Μάη με βάση τις ηλικίες και τα εισοδήματα. Ενδεικτικά, μεταξύ των ηλικιών 45 - 64, η έρευνα δείχνει ποσοστό θνησιμότητας 100 ανά 100.000 άνδρες στην ομάδα με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ στους πλουσιότερους ο δείκτης μειώνεται στους 20 θανάτους.

Αν και οι θάνατοι των γυναικών είναι γενικά πολύ λιγότεροι, η διαφορά μεταξύ «φτωχών και πλούσιων», με δεδομένη τη σχετικότητα των ορισμών που προσδίδει η στατιστική, είναι η ίδια: 50 θάνατοι έναντι 10, αντίστοιχα.

Η έρευνα δεν αναλύει τις αιτίες, ωστόσο είναι προφανές πως πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ταξικό φαινόμενο που σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο, τις συνθήκες ζωής και εργασίας πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, την πρόληψη κ.λπ.