Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ξεκίνησε η επικύρωση των μέτρων στήριξης των εργοδοτών και των ημίμετρων για την Υγεία

Στη φάση της ψήφισης από τη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί λόγω κορονοϊού, οι οποίες προβλέπουν την προσφορά πλήθους νέων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα επιδρομή στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και ημίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία ούτε κατά διάνοια δεν φτάνουν να καλύψουν τα μεγάλα κενά από το ξεχαρβάλωμα του συστήματος δημόσιας Υγείας περνάει η κυβέρνηση, με τις τρεις πρώτες ΠΝΠ που κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας να συζητούνται στην Ολομέλεια αύριο, Πέμπτη.

Χτες επικυρώθηκαν οι τρεις πρώτες που δημοσιεύτηκαν στις 25 Φλεβάρη, 11 και 14 Μάρτη και αφορούν, πέρα από τα γνωστά πρώτα περιοριστικά μέτρα, την αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την εργασία εξ αποστάσεως, το χτύπημα στο δικαίωμα της κανονικής άδειας, την αναστολή καταβολής ΦΠΑ στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και των οφειλών τους προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Προβλέπει ακόμα την εργασία Κυριακές και αργίες στις επιχειρήσεις παραγωγής, μεταφοράς και εφοδιασμού κ.λπ.

Ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, μετά τις εκκλήσεις για «ομοψυχία και ομοθυμία», επανέλαβε τα περί ατομικής ευθύνης, που «θα κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης». Παραδέχτηκε τις ελλείψεις σε υλικά και μέσα λέγοντας ότι «λέτε να είχαμε υλικά και να μην τα δίναμε;» και ότι τέτοια υλικά έρχονται από την Κίνα. Εκθείασε την ...προσφορά του «ιδιωτικού τομέα», κάνοντας «γαργάρα» τα εκατομμύρια που προσφέρει η κυβέρνηση στους κλινικάρχες, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και δείχνοντας πως η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που ευθύνεται για τα τεράστια κενά θα συνεχιστεί σημείωσε πως «οι δωρεές θα μας διασφαλίσουν την επάρκεια σε εξοπλισμό και υλικά, να χτίσουμε ένα διαφορετικό σύστημα Υγείας την επόμενη μέρα»...

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, ανέφερε ότι επειδή ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των επιχειρήσεων, τα μέτρα στήριξής τους θα «επικαιροποιούνται συνεχώς γιατί υπάρχει συνεχής επανεκτίμηση της κατάστασης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και παρότρυναν την κυβέρνηση για ακόμα πιο γενναία μέτρα στήριξης υπέρ των επιχειρήσεων, κατηγορώντας την ότι δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξετε ρότα» προτείνοντας ένα «σχέδιο "Ηρακλής" για τις επιχειρήσεις» ύψους «10% του ΑΕΠ για φέτος και 10% του ΑΕΠ του χρόνου». Δήλωσε επιφύλαξη για την Ολομέλεια. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ελληνική Λύση, ενώ ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 υπερψήφισαν.

Εστω και τώρα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στην Υγεία

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο διευκρινίζοντας ότι όσον αφορά τα άρθρα το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών στην πρώτη ΠΝΠ. Ανέφερε ότι με τις επικλήσεις για την ατομική ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να κρύψει το χάλι της δημόσιας Υγείας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης που ακολούθησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, που θέλει την Υγεία του λαού χρυσοφόρο εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόσθεσε πως «ακόμα και τώρα ο ιδιωτικός τομέας βρίσκει την ευκαιρία για νέα κέρδη», στηλιτεύοντας την αύξηση της αποζημίωσης που του προσφέρει η κυβέρνηση με 1.600 ευρώ τη μέρα ανά κλίνη που θα χρησιμοποιηθεί από το Δημόσιο, από 800 ευρώ που ήταν, και την καταβολή 30 εκατ. ευρώ μέσω ΕΟΠΥΥ. «Ο ιδιωτικός τομέας δεν υπηρετεί το δημόσιο σύστημα Υγείας όπως τόσα χρόνια και ακόμα και τώρα προπαγανδίζουν οι αστικές κυβερνήσεις, αλλά το αρμέγει τσεπώνοντας τα λεφτά των εργαζομένων», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι η πανδημία αναδεικνύει την αξία ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, σύγχρονου και επαρκώς εξοπλισμένου, ενώ απαίτησε από την κυβέρνηση ακόμα και τώρα, την τελευταία στιγμή, να λάβει τα μέτρα που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και ότι «η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπουν οι ΠΝΠ, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που «ήρθαν για να μείνουν» και τόνισε: «Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χαριστούν στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική. Ο λαός να υψώσει ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων, να μην πληρώσει το μάρμαρο για μία ακόμα φορά. Να απαιτήσει να ακυρωθούν οι απολύσεις που έχουν γίνει και να δοθεί κανονικά το Δώρο Πάσχα, να καταργηθεί η ΠΝΠ που επιτρέπει στην εργοδοσία να μειώνει στο μισό το μισθό και οποιοδήποτε μέτρο κατά της συνδικαλιστικής δράσης».