Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Να δυναμώσει ο αγώνας για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

«Οι εναλλαγές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι νόμοι για το Ασφαλιστικό, που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, δυνάμωσαν την επίθεση στα ασφαλιστικά, στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης είχε απομείνει. Εφεραν και ενίσχυσαν την κατεύθυνση για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες». Αυτά επεσήμανε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά τη χτεσινή συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο πώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται να θωρακίσει τον αντίστοιχο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «ο σημερινός στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει τον νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον καταργήσει.

Θέλει να τον βελτιώσει ακόμα και από νομικά κενά και να τον βάλει στη ζωή, για να παραδοθούν τα αποθεματικά των Ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων "επενδυτών της κεφαλαιαγοράς".

Στόχος είναι να απαλλάξουν τη μεγάλη εργοδοσία από την υποχρέωση, που με νόμο της είχε καθοριστεί, να επιστρέφει ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας, μέσω των εισφορών για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Οι εισφορές και των εργαζομένων και των εργοδοτών είναι εργατικός μισθός.

Οι εργοδότες από την εργασία των εργαζομένων που απασχολούσαν έβγαζαν αυτά που έδιναν.

Από αυτό θέλουν να απαλλαγούν, μειώνοντας αποφασιστικά το "μη μισθολογικό κόστος", όπως το λένε.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για το τελειωτικό χτύπημα και τη διαμόρφωση ενός Ασφαλιστικού, στο οποίο πρόσβαση θα υπάρχει αν έχεις να πληρώσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας μυριστεί ισχυρό πεδίο κερδοφορίας, έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα οι δραστηριότητες και οι παρεμβάσεις των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, των πάσης φύσεως εμπόρων της Υγείας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά και στις ανατροπές στο σύνολο των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, όσο και στα όσα προβλέπονται στην αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «το Ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι νέα πρόταση, όπως παρουσιάζεται. Εχει συζητηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, έχει αποτελέσει αντικείμενο και κείμενο προηγουμένων "επιτροπών σοφών" και συμπυκνώνεται στο εξής: Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε όλη τη ζωή τους να πληρώνουν ατέλειωτες εισφορές από το μισθό τους και φόρους, όπως δηλαδή κάνουν και έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στο τέλος δεν θα γνωρίζουν τι θα πάρουν και αν θα πάρουν...».

Εγκλημα απέναντι στη νέα γενιά

Σημειώνοντας πως «ο νόμος Κατρούγκαλου, που αποτελεί τη βάση της νέας πρότασης της κυβέρνησης, καθόρισε όχι μόνο το παρόν των σημερινών συνταξιούχων αλλά και τους όρους της Ασφάλισης για τα επόμενα 50 χρόνια», οδηγώντας σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, ο Δ. Κουτσούμπας στάθηκε ιδιαίτερα «στο μεγάλο έγκλημα που συντελείται, για τις σημερινές και κυρίως τις μελλοντικές γενιές: Τους νέους και τις νέες που εργάζονται με άθλιους όρους.

Σε όλους τους πίνακες στοιχείων που διαβάσαμε και είδαμε τις τελευταίες μέρες, οι αναφορές εστίαζαν σε εργαζόμενους που έχουν πάνω από 30 και κοντά στα 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που σήμερα είναι κοντά στην ηλικία των 40 ετών, αλλά κυρίως οι πιο νέοι, αυτοί που σήμερα κάνουν τα πρώτα μεροκάματα, που βγαίνουν στην παραγωγή, συναντούν και θα συναντήσουν τα μεγαλύτερα αδιέξοδα, όσον αφορά τα ασφαλιστικά, τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Και επειδή οι εργαζόμενοι δεν σας βρίσκουν στους χώρους δουλειάς, αλλά και επειδή στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ και στα αφιερώματα στον Τύπο, αποφεύγετε αυτήν τη συζήτηση, όπως ο διάολος το λιβάνι, σας ρωτάμε:

-- Ποιος νέος εργαζόμενος, που βγήκε στην παραγωγή στα χρόνια της κρίσης, που είναι σήμερα 20 - 35 ετών, θα καταφέρει να έχει 40 έτη εργασίας;

-- Ποιος εργαζόμενος θα έχει 35 χρόνια δουλειάς, όταν η καταγεγραμμένη ανεργία όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερά πάνω από 1 εκατομμύριο;

-- Ποιος νέος εργαζόμενος, που έχει φάει τις απολύσεις με το κουτάλι όλα αυτά τα χρόνια, που έχει δουλέψει όλες τις μορφές της ευέλικτης εργασίας και που περιπλανιέται από δουλειά σε δουλειά, θα έχει τα 12.000 ένσημα;

(...)

Σε όλα αυτά τα παιδιά, που σήμερα μπορεί να μαζέψουν με το ζόρι 15, 20 άντε και 25 χρόνια δουλειάς και με μισθούς από 500 έως 700 ευρώ, γνωρίζετε τι ανταποδοτική σύνταξη τους δίνετε με τους νόμους που φτιάχνετε;

Φυσικά και γνωρίζετε, αλλά το κρύβετε!

60 έως 100 ευρώ θα πάρουν.

Δηλαδή, το τελικό ποσό σύνταξης θα προσεγγίζει το άθλιο ποσό της εθνικής σύνταξης, που τάχα εγγυάστε, δηλαδή τα 345 έως 384 ευρώ που είναι σήμερα.

Κάνετε τα πάντα, για να στρέψετε τους νέους εργαζόμενους προς τις ασφαλιστικές εταιρείες που, σαν τα κοράκια, καραδοκούν από πάνω τους».

Σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ακόμη: «Μπροστά μας έχουμε να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα, με τους 3 πυλώνες, δεν αποτελεί καινοτομία της σημερινής κυβέρνησης. Ερχεται από πολύ μακριά και έχει μακρά διαδρομή», σημειώνοντας πως «όλοι μαζί, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, πήραν "το σύστημα Πινοσέτ" όπως το είπαν προεκλογικά οι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν τη λέξη "στυλοβατών" και την έκαναν "πυλώνων"... Και αυτό προωθούν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον».

Ενώ τόνισε πως, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, «η μεγάλη ανησυχία για το μέλλον των εργαζομένων βρίσκεται στα εξής:

  • Στην καταβολή και την εγγύηση των συντάξεων.
  • Στις ανατροπές που αυξάνουν συνεχώς τα όρια ηλικίας.
  • Στη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.
  • Στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες, αλλά και στην ανταποδοτικότητα στην Υγεία και την Πρόνοια που μεταβιβάζει το κόστος στη λαϊκή οικογένεια.
  • Στην έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις νέες επαγγελματικές ασθένειες.
  • Στη μελλοντική εξασφάλιση και προστασία των νέων ανθρώπων που σήμερα η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται μαζικά εκτός παραγωγής ή εργάζεται με τους χειρότερους όρους.
  • Στην αφαίμαξη των αποθεματικών και των ταμειακών διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Στην απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Δηλαδή, όλα αυτά τα ζητήματα, που είναι η καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος...».

Η ιδιωτική ασφάλιση καθαρά κερδοσκοπική επιχείρηση που οδηγεί σε κοινωνική εξαθλίωση

Σε ό,τι αφορά την Επικουρική Ασφάλιση, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου», τονίζοντας πως «οι δήθεν υψηλές αποδόσεις προϋποθέτουν υψηλές εισφορές των εργαζομένων, αλλά και τζογάρισμα σε προϊόντα μεγάλου ρίσκου, σε χρηματιστηριακές φούσκες δηλαδή που, όταν σκάνε, οδηγούν σε κοινωνική εξαθλίωση και ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, μεγαλώνει ο κίνδυνος για την ίδια τη βιωσιμότητα, αφού θα στερηθεί το ΕΤΕΑΕΠ εισφορές νέων εργαζομένων, με τις οποίες θα κατέβαλλε τις επικουρικές συντάξεις των νυν συνταξιούχων.

Αρα, κινδυνεύουν οι επικουρικές και των σημερινών συνταξιούχων.

Το μοντέλο αυτό στην Επικουρική, "αν ευνοήσουν οι περιστάσεις" όπως λέγεται, προορίζεται να εφαρμοστεί εντέλει και στην κύρια ασφάλιση για το κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ιδιωτικής ασφάλισης δεν θα δίνουν σύνταξη, καθώς αυτό που παρέχουν είναι "χρηματοοικονομικό προϊόν".

Το ασφάλιστρο, που με θυσίες θα καταβάλλουν οι λαϊκές οικογένειες στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, θα εξαρτάται από την αγορά, με ορατό τον κίνδυνο, αν όχι τη βεβαιότητα για μας, να μην πάρουν στο τέλος ούτε καν τα χρήματα που έδωσαν, όπως συμβαίνει με το εφάπαξ, ακόμα και να τα χάσουν όλα».

Σημείωσε ακόμη πως «τα επαγγελματικά ταμεία που αποθεώνετε αποτελούν μια μορφή τζόγου, την οποία στηρίζει και η σημερινή απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Σε καταστατικό επαγγελματικού ταμείου που συγκροτήθηκε, των υπαλλήλων Εμπορίου - Τροφίμων, αναφέρεται επί λέξει: "Περιθώριο Φερεγγυότητας. Δεν απαιτείται περιθώριο φερεγγυότητας, δεδομένου ότι οι παροχές δεν είναι εγγυημένες από το Ταμείο".

Με λίγα λόγια και μέσα από τα κείμενα, από τα καταστατικά τους, τα επαγγελματικά ταμεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις εισφορές, δεν δεσμεύονται ούτε δίνουν εγγύηση για το ύψος των συντάξεων, που θα πρέπει στο μέλλον να αποδοθούν στους ασφαλισμένους!

Αυτή είναι και η μεγάλη ανατροπή που επιχειρείται στην Ασφάλιση μέσα από την προώθηση των σχημάτων αυτών.

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι καθαρά κερδοσκοπική επιχείρηση, στηρίζεται στις διακυμάνσεις της αγοράς και υπόκειται στο νόμο του καπιταλιστικού κέρδους των χρηματιστηριακών ομίλων. Ετσι απλά! Στηρίζεται στην "προσφορά - ζήτηση", στη λογική κόστους - κέρδους, στην "ανταποδοτικότητα", σε ατομικά συμβόλαια για ορισμένο πλαίσιο παροχών, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επώδυνους όρους αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος».

Ενώ, αναφερόμενος σε αποκαλυπτικά παραδείγματα για το τι εστί ιδιωτική ασφάλιση σε τομείς όπως η Υγεία, σημείωσε πως αυτά «θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά, για ένα σύστημα όμως που αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο και την υγεία του ως κόστος, αλλά παράλληλα και ως πεδίο νέας κερδοφορίας».

Το πρόβλημα της Ασφάλισης είναι ταξικό - πολιτικό

Κλείνοντας ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων πως «για το ΚΚΕ, το πρόβλημα της Ασφάλισης είναι ταξικό, είναι πολιτικό, καθώς φανερώνονται ακόμα πιο καθαρά τα όρια αυτού του συστήματος που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η βάση του ζητήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης όπως και των μισθών, του χρόνου εργασίας, των εργασιακών σχέσεων, δεν είναι τεχνική, άλλα είναι κοινωνική - οικονομική, για αυτό και δεν μπορούν να λυθούν μέσα σ' αυτό το σύστημα.

Δεν εξαρτάται, δηλαδή, από μια σοσιαλδημοκρατική ή νεοφιλελεύθερη διαχείριση και συνταγή ή έναν συνδυασμό τους, αλλά απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, δηλαδή μια οικονομία που απέναντι από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, θα βάζει μόνο τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τοποθετούμε τη λύση τους σε κάποιο αόριστο μέλλον.

Το εργατικό κίνημα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις παλεύουν σήμερα, το ΚΚΕ παλεύει σήμερα, για την κατάργηση όλων αυτών των αντιασφαλιστικών νόμων που αναφέραμε καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης και σας ανέφερα κι εγώ σήμερα εδώ.

Αυτή η σημερινή πάλη και οι καθημερινοί αγώνες εντάσσονται στη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για έναν διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι πρωταγωνιστής και παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος λαός».

Αναφερόμενος δε στα βασικά σημεία της πρότασης του Κόμματος για την Ασφάλιση, τόνισε: «Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος, που περιλαμβάνει και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας», καλώντας τον ελληνικό λαό να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ, να τις κάνει υπόθεση της πάλης του.