Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ

Τουρκικές απειλές για κλιμάκωση της επίθεσης και παζάρι με Ρωσία

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ρωσο-τουρκικές διαφορές με επίκεντρο την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας αυξάνουν την αντιπαράθεση στην περιοχή, την ίδια ώρα που κρατιούνται ανοιχτοί δίαυλοι διαλόγου στο εξελισσόμενο παζάρι για τη μοιρασιά ενεργειακών πόρων, αγωγών και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής. Αυτό δείχνει άλλη μια συνάντηση αξιωματούχων από τις δύο χώρες, με την άφιξη χτες στην Αγκυρα ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβλεψε ότι μετά το τέλος των συνομιλιών, Αγκυρα και Μόσχα θα μπορέσουν να πετύχουν «ένα σταθερό καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ».

Νωρίτερα, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε τις απειλές για κλιμάκωση της επίθεσης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, ευελπιστώντας ότι θα λύσει μέχρι τότε «το μεγαλύτερο πρόβλημα», που είναι, όπως είπε, η αδυναμία πρόσβασης στον εναέριο χώρο της περιοχής που ελέγχεται από τη Ρωσία. «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που προσπαθούν να στριμώξουν την Τουρκία επιβάλλοντας τη δική τους ατζέντα, πως δεν είμαστε προσκεκλημένοι στην περιοχή αλλά τα αφεντικά της», είπε ο Ερντογάν, δηλώντας βροντερό «παρών» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, όπου κοντράρονται ΗΠΑ, ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ, επανέλαβε πως ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, να πείσει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ να σταματήσει την επιχείρηση του στρατού στο συριακό έδαφος. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι σε θέση να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή Σύρων στις εστίες τους. Ανέφερε πως η κυβέρνησή του ζήτησε από τις ΗΠΑ αμερικανικούς πυραύλους «Patriot», αλλά ότι δεν πήρε θετική απάντηση γιατί οι ΗΠΑ «δεν έχουν άλλους για πούλημα». Πρόσθεσε επίσης πως θα θέσει το θέμα αυτό, αλλά και το αίτημα πιθανής αμερικανικής υποστήριξης στο Ιντλίμπ, σε επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, διοικητής του συριακού στρατού ανακοίνωσε την ανακατάληψη τουλάχιστον επτά χωριών, στρατηγικών λόφων και της πόλης Καφρανμπέλ στα νότια περίχωρα του Ιντλίμπ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας για κλιμάκωση των επιχειρήσεων μέχρι «την απελευθέρωση κάθε σπιθαμής εδάφους».