Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Νέα σημεία στο χάρτη της επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής

Με έμφαση σε χώρες της Μέσης Ανατολής που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα

Βαθαίνει συνεχώς η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε όλα τα μέτωπα. Ξεδιπλώνοντας τον σχετικό χάρτη:

Στη Σαουδική Αραβία

Σε εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης να στείλει συστοιχία «Patriot» συν το αναγκαίο προσωπικό (έως και 130 άτομα) στη Σαουδική Αραβία (για ενίσχυση της αντιπυραυλικής - αντιαεροπορικής ομπρέλας της κόντρα στο Ιράν, σε υλοποίηση σχετικών αμερικανικών σχεδιασμών), ήδη μια πρώτη ομάδα αρμόδιων στελεχών μετέβη στην αραβική χώρα για κατόπτευση του χώρου προς κατάρτιση της σχετικής αναφοράς.

Στο εξής αναμένεται η σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ώστε να μπει μπροστά η φάση της υλοποίησης. Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, υπερασπίστηκε την αποστολή της συστοιχίας, λέγοντας ότι «η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα, με την οποία ανακαλύπτουμε κοινά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή»...

Στο Μάλι

Επίσης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος έβαλε θέμα αποστολής Ελλήνων στρατιωτών και στο Μάλι.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να δικαιολογήσει το άνοιγμα ενός ακόμα κεφαλαίου στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή, μιλώντας για «μία περιοχή, δυνητικά επικίνδυνη ως προς την ανάπτυξη ριζοσπαστικών, φονταμενταλιστικών κινημάτων» και αποκαλύπτοντας ότι ήδη υπηρετούν εκεί δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς έως τον Μάη 2020, σε «εκπαιδευτική αποστολή» της ΕΕ, με απόφαση που εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχουν προτάσεις να αναπτύξουμε κι άλλες δυνάμεις αλλά δεν έχει ληφθεί θετική απόφαση επ' αυτού», πρόσθεσε. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα και της επικείμενης (τη Δευτέρα) επίσκεψης της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας στην Αθήνα.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μεσοβδόμαδα, εξάλλου, συνεχίστηκαν στην Αθήνα οι συζητήσεις με αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Θυμίζουμε, κατόπιν «αιτήματος» των Αμερικανών που έβαλαν θέμα ακόμα και για αποστολή φρεγάτας για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, η κυβέρνηση έχει διαθέσει το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στη χώρα για συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις στον Κόλπο.

Σε Λιβύη και Ιράκ

Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να μετάσχει με μέσα και προσωπικό στη νέα επιχείρηση της ΕΕ, που τέλη Μάρτη θα αναπτυχθεί στους θαλάσσιους διαύλους στα ανοιχτά της Λιβύης, με το πρόσχημα της τήρησης του εμπάργκο όπλων για τη χώρα.

«Η Ελλάδα δήλωσε ξανά αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, καταρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί», έλεγε σχετικά ο Δένδιας, ενώ αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΞ επιβεβαίωναν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεισφέρει με πλοία ή/και αεροσκάφη στη νέα επιχείρηση. Ανάλογη αποστολή στο πλαίσιο αντίστοιχου ευρωπαϊκού προγράμματος ετοιμάζουν και για το Ιράκ.

Το Στεφανοβίκειο

Παραπέρα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ αποκάλυψε την Τετάρτη (σε φιέστα που έκλεινε την πολύμηνη παρουσία και εκπαίδευση στο Στεφανοβίκειο τάγματος της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ) ότι από Οκτώβρη θα μετασταθμεύσει εκεί ακόμα πιο ενισχυμένη δύναμη από τώρα, κατονομάζοντας συγκεκριμένα την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία τους (έχει στο δολοφονικό «παλμαρέ» της επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν).

Ενδεικτικό για το τι σηματοδοτεί μια τέτοια εξέλιξη είναι ότι αρμόδιες ελληνικές πηγές εξέφραζαν κατόπιν στα πηγαδάκια έως και απορία για το πού θα χωρέσει όλη αυτή η δύναμη, αν και άλλοι παράγοντες θεωρούν ότι οι Αμερικανοί θα στείλουν τμήματά της. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ακόμα πιο ενισχυμένα από ό,τι ήταν στη φετινή αμερικανική παρουσία.

Η Αλεξανδρούπολη

Ταυτόχρονα, ο Πάιατ έκανε σαφές ότι οι Αμερικανοί θα αξιοποιήσουν περαιτέρω και την Αλεξανδρούπολη, ώστε η Ελλάδα να χρησιμεύσει ως βασικός κόμβος διεκπεραίωσης αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, βασικά στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, για τη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 2021».

Εξ ου και την Τετάρτη, επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη και επιθεώρησε το λιμάνι ο Αμερικανός αρχιστράτηγος (Maj. General) Christofer Mohan, διοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Πολεμικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ (21st Theater Sustainment Command - US Army), θηριώδης σχηματισμός υπεύθυνος για την τέτοια υποστήριξη αναπτύξεων του αμερικανικού στρατού σε όλο το μήκος και πλάτος της ευρωπαϊκής ηπείρου, με αρμοδιότητες και στην Αφρική.

Ο Αμερικανός αρχιστράτηγος συζήτησε με εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής τεχνικά ζητήματα καθώς και λεπτομέρειες αναφορικά με τη μεταφορά αρμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την πρωτεύουσα του Εβρου στις χώρες διεξαγωγής της προαναφερόμενης άσκησης. Εξέτασαν, προς τούτο, σημείο το σημείο την προβλήτα όπου θα ελλιμενιστεί πλοίο των ΗΠΑ, το οποίο θα μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, άρματα και ελικόπτερα.

Σε άλλα μέτωπα

Η εμπλοκή συνεχίζεται και σε άλλα μέτωπα. Η φρεγάτα «Ψαρά» βρίσκεται νότια της Κύπρου πλέοντας δίπλα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», ως ένα από τα πλοία προστασίας του, ανοιχτά της Κύπρου, ενώ φημολογείται ότι κοντά βρίσκεται και ελληνικό υποβρύχιο. Η φρεγάτα συμμετέχει στη Ναυτική Δύναμη «Task Force 473» του αεροπλανοφόρου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «FOCH 2020» των Γάλλων, στην περιοχή Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πληροφορίες από το ΓΕΝ, την Τετάρτη, ο Γάλλος διοικητής της «Task Force 473», υποναύαρχος, Μαρκ Οσεντά, επιβαίνων επί του αεροπλανοφόρου, επισκέφθηκε την «Ψαρά» εν πλω, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά του πλοίου και ξεναγήθηκε στους χώρους του, ενώ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο πλήρωμα, τονίζοντας τη «σημαντική συνεισφορά» της φρεγάτας στην ανωτέρω αποστολή.

Τέλος, στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πλοίων είναι ενταγμένα η φρεγάτα «Αιγαίο», η πυραυλάκατος «Ξένος», το ναρκοθηρευτικό «Καλυψώ» και η κανονιοφόρος «Μαχητής».


Θ.