Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κλιμάκωση συγκρούσεων στη γραμμή επαφής

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώθηκαν οι στρατιωτικές συγκρούσεις στη γραμμή επαφής στην Ανατολική Ουκρανία την περασμένη Τρίτη μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς, με έναν νεκρό Ουκρανό στρατιώτη και τραυματίες. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το περιστατικό συνέβη περίπου δύο μήνες μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία) για «βιώσιμη εκεχειρία» στο Ντονμπάς και εν μέσω διαπραγματεύσεων για περαιτέρω απεμπλοκή των στρατευμάτων στη γραμμή επαφής. Επίσης, σημειώθηκε σε μια περίοδο που η ουκρανική πλευρά επαναφέρει τις «απειλές» να στραφεί σε «άλλες εναλλακτικές» αν δεν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ιδιαίτερα στο θέμα του ελέγχου των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, στο «ειδικό καθεστώς» και τις τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς.

Το γεγονός αξιοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ, που έκανε λόγο για «κλιμάκωση της βίας από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές» που «διαταράσσει τις συμφωνίες του Μινσκ για επίλυση της σύγκρουσης» και ισχυρίστηκε ότι «υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

Αμεση ήταν η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που σημείωσε ότι «οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν εντατικά πυρά και η επίθεση απωθήθηκε από την πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ», ενώ την χαρακτήρισε «πρόκληση που συνέβη πριν από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφιερωμένη στα 5 χρόνια από την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ».