Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΙΒΥΗ

Επικρίσεις Τσαβούσογλου για τις συγκρούσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΛΓΕΡΙ.--

Ο ανταγωνισμός περιφερειακών δυνάμεων για την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στη Λιβύη αντικατοπτρίστηκε χτες σε δηλώσεις Τούρκων και Αλγερινών αξιωματούχων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαπίστωσε την αποτυχία «διεθνών δυνάμεων» να επιβάλουν εκεχειρία στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την τουρκική στρατιωτική «συνδρομή» στην κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ, με την αποστολή πολλών χιλιάδων Σύρων μισθοφόρων και σημαντικών ποσοτήτων όπλων, τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων, τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων κ.ά. Ο Τσαβούσογλου αποδοκίμασε και τον αντίπαλο του δοτού πρωθυπουργού, στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ότι όσο συνεχίζει τις επιθέσεις, τόσο θα καθυστερεί η έναρξη της πολιτικής διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο.

Σε αυτό το φόντο εξελίξεων, ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φ. Σάρατζ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση Ερντογάν, μετέβη αιφνιδίως στην Κωνσταντινούπολη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο με επίκεντρο εξελίξεις που αφορούν την ανάσχεση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του στρατηγού Χάφταρ στη Γενεύη αλλά και τις προσπάθειες της ΕΕ να ξεκινήσει νέες περιπολίες ανοικτά των λιβυκών ακτών με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Νωρίτερα χτες, ο Αλγερινός Πρόεδρος, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, προκειμένου να βρεθεί «γρήγορα λύση» στο πλαίσιο «οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων» ξεκινήσουν βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ίδιο 24ωρο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε την ΕΕ ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να βάλει μπροστά τη νέα ναυτική επιχείρηση ανοικτά της Λιβύης για την περιφρούρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων (που παραβιάζεται συστηματικά) εάν δεν εξασφαλίσει προηγουμένως σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι και το καθ' ύλην αρμόδιο.

Τέλος, χτες οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» δημοσιοποίησαν εκτενές ρεπορτάζ από τη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης, με στόχο να δείξουν πως οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ κυβερνούν αυταρχικά, καταπιέζοντας όσους διαφωνούν μαζί του. Το ρεπορτάζ εμφανίζεται σε μία περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί να αξιοποιήσει τις διαφορές Μόσχας - Αγκυρας για όσα διαδραματίζονται σε Λιβύη και Συρία, παρέχοντας υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, ως «μέτρα αυτοάμυνας».