Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Νέες ασκήσεις Γαλλίας - Κύπρου, τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κυπρο-γαλλικής άσκησης αεράμυνας με την κωδική ονομασία «ΤΑΛΩΣ 1-2020», στο πλαίσιο και της παρουσίας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στην περιοχή από το οποίο έγινε απονήωση μαχητικών που συμμετείχαν στην άσκηση. Την «ΤΑΛΩΣ 1-2020» παρακολούθησε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος μίλησε για παράδειγμα της «απτής συνεργασίας της Γαλλίας με την Κυπριακή Δημοκρατία». Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, χτες το βράδυ, αναμενόταν να υποδεχτεί την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, στο πλαίσιο της ανασκόπησης της «αμυντικής συνεργασίας» των δύο χωρών και του «ενδιαφέροντος» που έχει εκφράσει το Παρίσι να αναβαθμίσει το ρόλο του στην «ασφάλεια» της περιοχής (βλέπε μέχρι και συζητήσεις για διαμόρφωση βάσης στο νησί). Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Σάββατο, θα γίνει στο «Ντε Γκολ» επίσημη δεξίωση (στο πλαίσιο επίσκεψης από 21 έως 26 Φλεβάρη στη Λεμεσό), όπου θα παραστεί ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Στο μεταξύ, το τουρκικό κεφάλαιο εντείνει τις προκλήσεις, αυτήν τη φορά με μοχλό και διάφορα επενδυτικά σχέδια για την Αμμόχωστο, το επενδυτικό «φιλέτο» στην κατεχόμενη Κύπρο, του οποίου η «αξιοποίηση» συζητιέται όλο και περισσότερο.

Το Σάββατο έγινε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου συνάντηση που βαφτίστηκε «συνέδριο για τα Βαρώσια», με πρωτοβουλία του Τουρκικού Δικηγορικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, και άλλων στελεχών της (υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας κ.ά.).

Ο ίδιος ο Οκτάι είπε ότι «η πόλη πρέπει επιτέλους να ανοίξει» συμπληρώνοντας μάλιστα προκλητικά ότι «και η υπομονή, και η αναζήτηση (λύσης), και η καλή πρόθεση έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος», ενώ εκφράζοντας ταυτόχρονα ετοιμότητα για αναζήτηση συμβιβασμών πρόσθεσε πως «εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι, χάνουν και οι Ελληνοκύπριοι», αλλά και πως «όποιος κι αν ζούσε πριν εδώ, το Βαρώσι θα είναι ένα μέρος όπου όλοι θα κερδίσουν».

Μεταξύ άλλων ο Οκτάι επέκρινε το ψήφισμα του ΟΗΕ που έχει χαρακτηρίσει την Αμμόχωστο «περίκλειστη πόλη», λέγοντας ότι «είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους)... Το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Μιλάμε για έδαφος των Τουρκοκυπρίων. Δεν πήραμε άδεια από κανέναν για να έρθουμε εδώ. Οπως είναι η Λευκωσία, είναι και το Βαρώσι. Πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε αυτό πολύ καθαρά».

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» διευκρίνισε ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν αφού επιστραφούν οι περιουσίες δίκαια στους δικαιούχους τους, με βάση ιστορικά ντοκουμέντα.

Την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης εξέφρασε ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας ότι η Λευκωσία σκοπεύει να πάρει μέτρα που θα ανακοινώσει «όταν θα πρέπει», ενώ ενόψει της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ (20/2) θα συναντήσει διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μεταξύ άλλων είπε ότι «όσο σέβομαι την πολιτική ισότητα (σ.σ. με τους Τουρκοκύπριους), άλλο τόσο δεν θα δεχθώ και δεν θα ανεχθώ την πολιτική ανισότητα που η Αγκυρα επιθυμεί να επιβάλει στην πατρίδα μας».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί (που δεν είχε προσκληθεί στην εκδήλωση για τα Βαρώσια), δήλωσε ότι η Αμμόχωστος «δεν πρέπει να μείνει αδρανής», ωστόσο, πρόσθεσε πως το θέμα της αξιοποίησής της έχει νόημα να συζητηθεί εντός του Διεθνούς Δικαίου και «χωρίς αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Εθνη».

  • Με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, όπου, όπως δηλώθηκε, «καταγράφηκε συναντίληψη ως προς την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».