Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Βαθαίνει η εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Κορυφώνεται σταδιακά η άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «Μέγας Αλέξανδρος 2020», όπου μετέχουν και Αμερικανοί πεζοναύτες και ελικόπτερά τους, που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, όπως και Γάλλοι κομάντος που επιβιβάζονται στο γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude». Το πλοίο παραμένει δεμένο στον Βόλο και αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελευταία φάση της άσκησης, την αποβατική ενέργεια την Παρασκευή στη Σκύρο.

Παραπέρα, καθώς η ντόπια αστική τάξη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, ειδικά στη στοίχιση όλων των χωρών στα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα, ξεκινά και η Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ - 20», με την τελική της φάση να διεξάγεται στο Πεδίο Ασκήσεων Ασκού - Προφήτη στην επαρχία Λαγκαδά, με συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από Ελλάδα και ΗΠΑ, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης «είναι η διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών των συμμετεχουσών χωρών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών, καθώς επίσης και η δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης...».

Με τέτοιες υπηρεσίες στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, πώς να μην εκφράσει την ...ευαρέσκειά του φεύγοντας από τη χώρα ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR) πτέραρχος Tod D. Wolters, που επισκέφτηκε την Αθήνα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, «ο Wolters ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σημαντική συνεισφορά της στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και συζήτησε τη συνέχιση της ανάπτυξής της πάνω στις υπάρχουσες ισχυρές σχέσεις», απαριθμώντας το πώς «η Ελλάδα συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Τα ελληνικά στρατεύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποστολές του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν έως το Κοσσυφοπέδιο, ενώ παράλληλα συμβάλλουν σημαντικά στη Ναυτική Δομή του ΝΑΤΟ και υποστηρίζουν διάφορες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ. Επίσης, διευκολύνουν αναπτύξεις στο Αιγαίο, συμβάλλοντας στη μείωση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων».

Τονίζουν, ακόμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως «παράδειγμα» για τα άλλα κράτη - μέλη, εφόσον είναι από τα λίγα που τηρούν απαρέγκλιτα τη ΝΑΤΟική νόρμα 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες.

Επίσης, με την ιδιότητά του ως ανώτατου αξιωματικού των ΗΠΑ, συζήτησε και τις στρατιωτικές διμερείς σχέσεις ευχαριστώντας ξεχωριστά την κυβέρνηση για τη «συνεργασία» στη Σούδα, χαρακτηρίζοντάς τη «ναυαρχίδα» της διμερούς συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο σημαντική για τη Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, όσο και για την Κεντρική Διοίκηση, όπως και τη Διοίκηση των δυνάμεών τους στην Αφρική.

Σύμφωνα άλλωστε με την ελληνική πλευρά, «οι συνομιλίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις και προκλήσεις ασφάλειας στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, συζητήθηκαν τρέχοντα ζητήματα Αμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στην επικείμενη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την 12 και 13/2/2020 στις Βρυξέλλες και υπογραμμίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

«Τρέχουν» έργα και «παραγγελίες» σε Σούδα και Λάρισα

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί «τρέχουν» κάθε είδους έργα για την παραπέρα ενίσχυση των νέων εγκαταστάσεών τους στην Ελλάδα, όπως και ...παραγγελίες και την τροφοδοσία των δολοφονικών μηχανών τους που αναπτύσσουν στη χώρα, σε υλοποίηση της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, που επικυρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή από τη ΝΔ πάνω στο δρόμο που της έστρωσε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (Defense Logistics Agency Energy) ήδη από τις 21/1 ανακοίνωνε ότι αναζητά από επιχειρηματίες του κλάδου ποσότητες υγρού αζώτου για το υποβρύχιο του Ναυτικού των ΗΠΑ που σταθμεύει στη Σούδα. Οι παραδόσεις πρέπει να γίνουν κατευθείαν στο περιλάλητο κρηπίδωμα Κ14, όπου τους τελευταίους μήνες σταθμεύει ένα από τα πλέον εξελιγμένα αμερικανικά υποβρύχια, το - κλάσης «Οχάιο» - «USS Florida».

Σκάφος για το οποίο ο ίδιος ο ναύαρχος J. Foggo, διοικητής της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USNAVEUR και NAVAF), έλεγε μιλώντας στο σχετικό ενημερωτικό της Διοίκησης, «On the Horizon»: «Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό όπλο, με ικανότητες stealth, που κανείς δεν μπορεί να το εντοπίσει. Είναι τεράστιο, όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, εκτοπίζει 18.000 τόνους νερού, και αποτελεί μείζονα συμβατική αποτροπή σε βάρος των αντιπάλων μας».

Το αξιοσημείωτο - και άκρως επικίνδυνο όσον αφορά την Ελλάδα - για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης «Οχάιο» είναι ότι ο βασικός τους σχεδιασμός προβλέπει τον εφοδιασμό τους με βαλλιστικούς πυραύλους (ballistic missile submarines - SSBN), αποτελώντας αυτά τα όπλα κομμάτι της «πυρηνικής αποτροπής» των ΗΠΑ, όπως λέγεται αρμοδίως.

Ωστόσο, 4 από τα 18 τέτοια υποβρύχια, ανάμεσά τους και το «USS Florida», μετασκευάστηκαν σε υποβρύχια που φέρουν πυραύλους «Κρουζ» (υποβρύχια SSGN). Υπολογίζεται, δε, ότι το «USS Florida» μπορεί να φέρει 154 πυραύλους «Tomahawk cruise», με ακτίνα δράσης περί τα 1.100 χλμ., όπερ σημαίνει το υποβρύχιο από τη Σούδα ελέγχει Δαρδανέλια, Σουέζ και Λιβύη.

Από μόνο του το γεγονός ότι μια τέτοια φονική μηχανή δένει, υποστηρίζεται και ανεφοδιάζεται στη Σούδα, βάζει το νησί και ευρύτερα την περιοχή στο στόχαστρο ανταγωνιστικών κέντρων και κρατών.

Εξάλλου, άλλη υπηρεσία του αμερικανικού ΥΠΑΜ, η DEFENSE INFORMATION SYSTEMS AGENCY (DISA), στις 15/1 εξέδωσε προκήρυξη ζητώντας προσφορές για τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση της Λάρισας και του Αβιάνο, όπου το ΝΑΤΟ διατηρεί αεροπορική βάση για τις δυνάμεις του.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Αυγούστου πέρυσι, κι ενώ ήδη στη Λάρισα από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναπτυχθεί τα αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), η DISA δρομολογούσε έργο τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης της Λάρισας με το Capodichino, στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, όπου εδρεύει η διοίκηση της ναυτικής βάσης των Αμερικανών στη Νάπολη (Naval Support Activity Naples - NSA Naples).

Η ίδια αμερικανική υπηρεσία, τη μέρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, έφτανε στην Αθήνα για υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, στις 4/10/19, ξεκινούσε διαδικασίες για να στήσει αντίστοιχο έργο τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης της Λάρισας με το Ράμσταϊν της Γερμανίας. Εκεί εδρεύει βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που λειτουργεί ως διοίκηση των δυνάμεών της που επιχειρούν σε Ευρώπη (USAFE) και Αφρική (AFAFRICA), όπως και ως διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (AIRCOM).