Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΙΣΠΑΝΙΑ

Μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα για τους καταδικασμένους Καταλανούς

Στο πλαίσιο και της στήριξης που αναζητά η μειοψηφική σοσιαλδημοκρατική συγκυβέρνηση από το ERC

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα προτείνει η ισπανική συγκυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών (PSOE) και «Ουνίδας Ποδέμος», με τροποποίηση των ποινών για «ανταρσία» και «στάση», βάσει των οποίων έχουν καταδικασθεί οι κρατούμενοι Καταλανοί πολιτικοί.

Η σοσιαλδημοκρατική μειοψηφική κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά από συμφωνία με το αυτονομιστικό κόμμα «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC) να απόσχει από την ψηφοφορία, με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση διαλόγου για το «πολιτικό ζήτημα» της Καταλονίας, αλλά και την ευνοϊκότερη μεταχείριση των Καταλανών αυτονομιστών πρώην ηγετών, οι οποίοι καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης από 9 έως 13 έτη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία τον Οκτώβρη του 2017. Η συγκυβέρνηση θα χρειάζεται τη στήριξη του ERC - και άλλων κομμάτων - για να περάσει διάφορα νομοσχέδια.

Η Α' αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, δήλωσε πως «η Ευρώπη έχει στείλει μήνυμα να κάνουμε κάτι» για τον Ποινικό Κώδικα, που «ορισμένες διατάξεις του δεν στέκουν στο ύψος των δικαιικών κανόνων άλλων χωρών», ενώ «παρωχημένες διατάξεις προηγούνται του Συντάγματος και της δημοκρατίας μας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, τόνισε πως η μεταρρύθμιση θα αφορά κυρίως «εγκλήματα που σχετίζονται με όσα συνέβησαν στην Καταλονία». Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως «θέλει τη μεταρρύθμιση για να αμνηστεύσει τους συνεταίρους της στην κυβέρνηση, που έχουν καταδικασθεί για πραξικόπημα», τόνισε το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

Τουλάχιστον 8 νεκροί από την καταιγίδα «Γκλόρια»

Στο μεταξύ, σε τουλάχιστον 8 ανέρχονται οι νεκροί από την καταιγίδα «Γκλόρια», που σάρωσε την ανατολική Ισπανία από την Κυριακή, συνοδευόμενη από ιδιαίτερα σφοδρούς ανέμους, καταιγίδες και χιονοπτώσεις, ενώ τα κύματα έφτασαν ακόμη και τα 13,5 μέτρα, σύμφωνα με τις αρχές. Η καταιγίδα άρχισε να υποχωρεί.

Τρεις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι τέσσερις μέρες μετά την καταστροφική καταιγίδα, μεταξύ τους ένας 25χρονος Βρετανός στο νησί Ιμπιζα και ένας άνδρας που έπεσε στη θάλασσα, προσπαθώντας να δέσει τη βάρκα του στο λιμάνι Παλαμός.