Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα η Μέρκελ

Ενώ η Αγκυρα καλεί την ΕΕ «να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο...»

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, φτάνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει νέες επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντώντας τον για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα (μόλις την περασμένη Κυριακή ο Ερντογάν ήταν στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη).

Στην ατζέντα των επαφών της η Γερμανίδα ηγέτιδα έχει όλα τα καυτά θέματα των ημερών, από το Ιράν και το Ιράκ μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη, όπως επίσης τη συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, αλλά και συνολικά τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο. Σημειωτέον, οι δύο ηγέτες θα εγκαινιάσουν μαζί μια νέα πανεπιστημιούπολη του Τουρκο-γερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η Μέρκελ θα έχει επαφές και με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, μετά από πρόσκληση του Γερμανο-τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε (από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στο 5ο παγκόσμιο φόρουμ για το Ολοκαύτωμα) τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο και «ενόψει της μετάβασής της στην Τουρκία», της ζήτησε «να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Οπως αναφέρει η κυπριακή Προεδρία, «η κα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο τόσο το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει τις θέσεις της ΕΕ. Η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ακόμα ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις αμέσως επόμενες μέρες για τα αποτελέσματα της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας».

Στο «οικόπεδο» 8 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό «Γιαβούζ», εκεί όπου δραστηριοποιούνται οι ενεργειακοί κολοσσοί της ιταλικής «Eni» και της γαλλικής «Total», ενώ σηκώθηκε θέμα για το πώς από το 2017 ήρθαν στην τουρκική κατοχή στοιχεία από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με εξηγήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, αυτό συνέβη γιατί έως το 2018 υπήρχε νόμος που επέβαλλε τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο περιβαλλοντικών αδειών και των στοιχείων των ερευνών που βρήκαν οι τουρκικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία αποσύρθηκαν. Πάντως, η Τουρκία δημιουργεί τεχνική βάση στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου για να στηρίζει τα ερευνητικά της πλοία.

Η Αγκυρα ψάχνει «έντιμους διαμεσολαβητές»

Στο μεταξύ, συμμετέχοντας στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως «η συνεργασία μας με τη Ρωσία δείχνει καθαρά ότι είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με οποιονδήποτε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν το ίδιο θετικές προοπτικές στη συνεργασία της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στο θέμα ειδικά της Λιβύης, είπε ότι οι λύσεις που συζητήθηκαν και πρόσφατα, περιλαμβανομένης και της Διάσκεψης στο Βερολίνο, ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Μόσχα, «δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να το καταφέρουμε αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όπως (έγινε) και στη Συρία... Αφού οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας απέτυχαν να συνεργαστούν μαζί μας, βρήκαμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με τους Ρώσους εταίρους μας για τα πιο πιεστικά προβλήματα της περιοχής».

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοιχτή στο διάλογο.

Δηλώσεις Ακιντζί

Ετοιμότητα για διάλογο - με όρους φυσικά ωφέλιμους για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί - εξέφρασε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μιλώντας χτες σε εκδήλωση με τίτλο «Διεθνές Φόρουμ Επιστημονικής Διπλωματίας», στα Κατεχόμενα, είπε: «Στο θέμα του φυσικού αερίου βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα προτιμηθεί η διπλωματία της έντασης - και φαίνεται ότι αυτό γίνεται σήμερα, αυτό προσπαθούν να κάνουν οι φίλοι μας οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτοντας τις προτάσεις που τους υποβάλαμε - είτε οι τα πράγματα θα εξελιχθούν σε συνεργασία δίδοντας σημασία στα επιστημονικά δεδομένα». Πρόσθεσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος χρειάζεται πολύ την «επιστημονική διπλωματία», για να επιχειρηματολογήσει ότι οι υπογραφές που μπήκαν στην Αθήνα, στις 2 Γενάρη, για τον αγωγό «East Med» δεν βασίστηκαν σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα. Και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με βάση ποια επιστημονικά δεδομένα έγινε αυτή η διπλωματική επίθεση; Τα νερά του Αιγαίου είναι πολύ βαθιά σε σχέση με τη Μεσόγειο. Είναι μια απόσταση 1.900 χιλιομέτρων, μεγάλη, πολυέξοδη. Ενώ έπρεπε να υπάρξει συνάντηση στον δρόμο της λογικής, να παραχθούν πολιτικές στη βάση των επιστημονικών δεδομένων. Βλέπουμε ότι εισήλθαν σε έναν δρόμο που στερείται λογικής...».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε από το Νταβός ότι «μέχρι στιγμής» NATO και Τουρκία «δεν έγινε δυνατόν να φθάσουμε σε συμφωνία...», αναφερόμενος στην αγορά των ρωσικών «S-400» που έχει ήδη δρομολογήσει η Αγκυρα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε ΗΠΑ αλλά και Βρυξέλλες. Πρόσθεσε δε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευθετήσουμε αυτό το θέμα, το οποίο αναντίρρητα προκαλεί προβλήματα στους κόλπους της Συμμαχίας».