Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Νέες διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και προσήλωση στα σχέδια των ΗΠΑ

Νέες διαβεβαιώσεις για τη διευκόλυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή έδωσε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε «ανοιχτή συζήτηση» με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκο Μπακατσέλο.

Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, το χαρακτήρισε «φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη», επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη σε ενημέρωση δημοσιογράφων που έκανε λίγο πριν. Οπως είπε, δηλώνοντας την προσήλωσή του στη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, η συνάντηση «συνέβη σε μια δύσκολη, παράξενη χρονικά συγκυρία (βλ. Ιράν), παρά ταύτα πιστεύω ότι επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, χαρακτηριστικό που καθιστά τη διμερή σχέση στρατηγική».

Είπε ακόμα ότι ήταν καθαρός στον Τραμπ για τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές απέναντι στην Αγκυρα και ότι τον διαβεβαίωσε πως «δεν είμαστε εμείς που θέλουμε ένταση και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές με τρόπο ειρηνικό, κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη η ιμπεριαλιστική κλιμάκωση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε προκλητικά ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις «πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε επίλυση των ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο στην Ανατ. Μεσόγειο». Στάθηκε και στην ψήφιση στην Αμερική του «East Med Act», που χαρακτηρίζει την Ανατ. Μεσόγειο ζώνη στρατηγικών συμφερόντων για τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μακελειό που είναι σε εξέλιξη ενάντια στους λαούς.

Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ έγιναν συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποσπώντας και εκεί εύσημα, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα στην Ουάσιγκτον και στις αμερικανικές εταιρείες να δουν τις «ευκαιρίες» που ανοίγονται γι' αυτές στην Ελλάδα. Νωρίτερα άκουγε τον Ν. Μπακατσέλο να του αναγνωρίζει πως στις ΗΠΑ «οι επενδυτές μάς είπαν ότι τους αφήσατε την καλύτερη δυνατή εντύπωση», να του δίνει συγχαρητήρια και να αναγνωρίζει την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας (αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου ήταν μαζί με την κυβερνητική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ).

Γενικά για τις «επενδύσεις» και πώς θα τις προσελκύσει, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως «πολιτική σταθερότητα», με εκλογές στο τέλος της 4ετίας, και μια κυβέρνηση αυτοδύναμη, με «ισχυρή εντολή», που «μπορεί με αποτελεσματικότητα να κάνει αλλαγές σε όφελος της οικονομίας», δηλαδή για την καπιταλιστική κερδοφορία. Παρέπεμψε εξάλλου στο ήδη υπάρχον πλαίσιο «με ψηφισμένες μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και δέσμευση ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος εντός του 2020 να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας, ξεκινώντας από την εισφορά αλληλεγγύης».

Απαρίθμησε «στρατηγικές επενδύσεις» και ΣΔΙΤ που προωθούνται, όπως και «εγκρίσεις πληρωμών του αναπτυξιακού νόμου», κάτι που ανοιχτά χαρακτήρισε «ζεστό χρήμα» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να αποδείξει πόσο τρέχουν και ευδοκιμούν οι μπίζνες επί διακυβέρνησής του.

Στάθηκε ακόμα στις δρομολογούμενες «παρεμβάσεις στην Παιδεία», λέγοντας ότι ενισχύουν τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να σχεδιάσουν προγράμματα «με βάση τις ανάγκες της αγοράς», και μάλιστα προέτρεψε ανοιχτά τις επιχειρήσεις να πάνε οι ίδιες στα πανεπιστήμια και να τους πουν ποιες είναι οι ανάγκες τους!

Παραπέρα, ερωτηθείς από τον Ν. Μπακατσέλο για την «ασφάλεια» των στελεχών και των ίδιων των επιχειρήσεων, καθώς και για την τήρηση της «έννομης τάξης», ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε για «την ασφάλεια αυτή καθαυτή» ότι έχουν γίνει ήδη «σημαντικά βήματα» και μίλησε ανοιχτά για το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για περιορισμό των πορειών και διαδηλώσεων στο κέντρο, λέγοντας ότι ξέρει πως «ενδιαφέρει πολύ την επιχειρηματική κοινότητα». Είπε μάλιστα ότι θα ήταν «κατάκτηση» να περιορίζονται σε μια «λογική συνεννόησης» πορείες στο πεζοδρόμιο και να μη χρειάζεται νόμος. «Μακάρι να γίνει», ήταν η επωδός Μπακατσέλου.

Προηγουμένως, το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα», με μέτρα όπως η «οριζόντια πολιτική μείωσης της φορολογίας της εργασίας (εισφορά αλληλεγγύης) και των ασφαλιστικών εισφορών, που βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος». Από την πλευρά τους τα στελέχη σημείωσαν ότι συμφωνούν με τις «πρώτες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση», ζητώντας βέβαια κι άλλα. Ανέφεραν π.χ. ότι «λόγω των φόρων και των εισφορών αντιμετωπίζουμε ακόμη δυσκολίες στην προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό αλλά και για την παραμονή τους στη χώρα μας».