Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η ανάπτυξη των τραπεζών σηματοδοτεί εφιαλτικό τοπίο για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Στο μεταξύ, το εφιαλτικό τοπίο που «περιμένει» τους τραπεζοϋπαλλήλους, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που συνοδεύουν το σχέδιο «Ηρακλής» και τις υπόλοιπες κινήσεις για την απαλλαγή των τραπεζικών ομίλων από τα «κόκκινα» δάνεια, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

Την Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος επισήμανε ότι η τράπεζα ήδη έχει απολύσει 24 εργαζόμενους και προετοιμάζεται να διώξει άλλους 350, ενώ τους εκβιάζει να αποδεχτούν τη μετακίνησή τους στην εταιρεία «INTRUM», στην οποία έχει μεταβιβάσει τα «κόκκινα» δάνειά της, χάνοντας εργασιακά δικαιώματα.

Στηλίτευσε το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας σε πρόσφατη τριμερή υποστήριξε την τράπεζα, η οποία εκτός των άλλων παραβιάζει και τον κανονισμό προσωπικού που ορίζει «τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων».

Εθεσε το ερώτημα τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποτρέψει τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και σε όσες ετοιμάζονται να απολύσουν.

Ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο είναι «σημαντικός θεματοφύλακας της προσπάθειας ανάταξης της εθνικής οικονομίας και της ένταξης της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά» και πως «δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά» και την ίδια ώρα χαρακτήρισε ως «την πιο ακραία θέση» το ότι «πρέπει να απαγορευτούν οι απολύσεις στη χώρα».

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως το σχέδιο «Ηρακλής» ανοίγει για τα καλά την όρεξη και των άλλων τραπεζών, σημειώνοντας πως ήδη ALPHA, Εθνική και EUROBANK προτίθενται να ακολουθήσουν την ίδια μεθόδευση. Συνολικά, τόνισε, προετοιμάζουν «100.000 πλειστηριασμούς μέχρι το 2021 λαϊκών κατοικιών, μείωση των τραπεζικών καταστημάτων στο μισό και μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 15.000 ακόμη».

«Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπηρετείτε», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση λέει ότι η μείωση της φορολογίας και τα υπόλοιπα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και καλά πληρωμένες: «Τι αποδεικνύεται εδώ; Οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους και όμως απολύουν. Και το κάνουν με τη δική σας στήριξη», κατέληξε.