Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «TELEFONICA»

Επέλεξε «Huawei» και «Nokia» για το δίκτυο 5G

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την κινεζική εταιρεία «Huawei» και τη φινλανδική «Nokia» επέλεξε η «Telefonica Deutschland» - η οποία εκμεταλλεύεται το δεύτερο μεγαλύτερο ασύρματο δίκτυο της χώρας - για να αναλάβουν ισότιμο ρόλο στην αναβάθμιση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Ετσι, η «Telefοnica» γίνεται ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης δικτύου στη Γερμανία που επιλέγει τον «αμφιλεγόμενο» κινεζικό κολοσσό «Huawei» για τα δίκτυα 5G, και ενώ η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μην αποκλείσει εκ των προτέρων από τον σχετικό διαγωνισμό κανέναν πάροχο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. Ο ανταγωνισμός των τελευταίων με την Κίνα στην κατασκευή δικτύων 5G, στις νέες τεχνολογίες γενικά, έχει οξυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με την αμερικανική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η «Huawei» θα μεταφέρει «ευαίσθητες» πληροφορίες και δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση.

Αυτήν την περίοδο η γερμανική κυβέρνηση καταρτίζει τον κατάλογο με τα «κριτήρια ασφαλείας» στην επέκταση του δικτύου 5G στη χώρα, δηλαδή οι πάροχοι θα χρειαστούν «πιστοποίηση εξοπλισμού». Για το λόγο αυτό η «Deutsche Telekom» ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι σταματάει τις παραγγελίες νέου εξοπλισμού 5G από τη «Huawei», λόγω πολιτικής αβεβαιότητας έναντι των Κινέζων προμηθευτών.

«Στο δίκτυο 5G η "Telefοnica Deutschland" θα συνεχίσει την στρατηγική της να συνεργάζεται με αρκετούς κατασκευαστές», δήλωσε η εταιρεία, υπονοώντας ότι θα αποφύγει τις εξαρτήσεις από έναν πάροχο.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου θα ξεκινήσει την επέκταση του 5G το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αρχικά θα επικεντρωθεί σε μεγάλες γερμανικές πόλεις - Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Κολωνία και Φρανκφούρτη - και σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα τέλη του 2021. Μέχρι δε τα τέλη του 2022, η «Telefοnica» σχεδιάζει να προμηθεύει με το δίκτυο 5G 30 πόλεις με 16 εκατ. κατοίκους.