Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ «NOVARTIS»

Ξεκίνησε η κατάθεση του αντιεισαγγελέα του Αρ. Πάγου

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Αγγελής, είναι ο μάρτυρας που καταθέτει από χτες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά αν τελέστηκε το αδίκημα της σκευωρίας κατά πολιτικών προσώπων από τον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Αγγελής είναι από αυτούς που έχουν σχέση με το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του πρώην υφυπουργού. Χτες ήταν η εισηγητική του κατάθεση, ενώ σήμερα θα απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών, μελών της Επιτροπής.

Τα όσα φέρεται να κατέθεσε ο αντιεισαγγελέας είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποιήσης στο χώρο της Υγείας και του Φάρμακου, που προωθούν διαδοχικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, προσφέροντας αυτούς τους κρίσιμους τομείς για το λαό ως χρυσοφόρο πεδίο δράσης στους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι που καλλιεργεί το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων σκανδάλων. Ηταν πολύ χαρακτηριστική η φράση που μεταφέρθηκε ότι είπε ο Γ. Αγγελής, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σκάνδαλο «Novartis». «Το 90% είναι κάτω από το νερό και δεν φαίνεται. Ψάξτε κάτω από το νερό. Οσο ψάχνετε και βάζετε το χέρι κάτω από το νερό, θα βρίσκετε το 90%», ανέφερε, ενώ δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε απέκλεισε τίποτα όσον αφορά την εμπλοκή πολιτικών, αφήνοντας διαρκώς διάφορες αιχμές. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι σε ένα από τα ταξίδια του στη Βιέννη, όπου γίνονταν οι συναντήσεις με το FBI, «οι Αμερικανοί μας έδωσαν λογαριασμό Ελληνα πολιτικού στην Ελβετία». Ωστόσο, κατά τον Γ. Αγγελή, όταν ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία για τον λογαριασμό, «οι Αμερικανοί απάντησαν ότι εμείς σας δίνουμε την πληροφορία. Δική σας δουλειά είναι» τα υπόλοιπα.

Αιχμές άφησε και για τη Δικαιοσύνη. Φέρεται να υποστήριξε ότι υποθέσεις πήγαν «παράνομα στο αρχείο», ότι «όλες οι αρχειοθετήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς είναι παράτυπες» και πως είπε ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, δεν ενεργούσε από μόνη της. «Από μόνη της η Ελένη Τουλουπάκη δεν θα τολμούσε να παραβεί ούτε τις εντολές του Επόπτη ούτε τις εντολές του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», ήταν η φράση που μεταφέρθηκε ότι είπε ο Γ. Αγγελής κ.ο.κ.