Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ

Προειδοποιήσεις Τσένι για το ρόλο Ρωσίας και Ιράν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η «απεμπλοκή» των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή «θα ωφελήσει μόνο το Ιράν και τη Ρωσία», υποστήριξε χτες με ομιλία του στο «Φόρουμ Αραβικής Στρατηγικής» στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους), Ντικ Τσένι, που συμμετείχε στην καταστροφική επίθεση το 2003 στο Ιράκ και το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού.

Ο Τσένι προειδοποίησε την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ρωσία «καραδοκεί προκειμένου να γεμίσει τα κενά που δημιουργεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική», αναφέροντας ως παράδειγμα την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από τη βορειοανατολική Συρία και την επακόλουθη εκεί ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών. Πρόσθεσε πως «η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο από τη δράση» και ότι «υπάρχουν ορισμένες βαθιά κακόβουλες δυνάμεις που εργάζονται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και ενοχλητικές επιρροές εκτός περιοχής». Εξήρε, από την άλλη, τον Πρόεδρο Τραμπ για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με το επιχείρημα ότι... «οι μουλάδες στην Τεχεράνη θέλουν πιο πολύ από όλα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα».

Νέα αεροπορική επίθεση σε θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που στηρίζονται από το Ιράν στα όρια της πόλης Μπουκαμάλ της ανατολικής συριακής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ πραγματοποίησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου πιθανώς ισραηλινά μαχητικά σκοτώνοντας πέντε μη Σύρους μαχητές φιλοϊρανικών οργανώσεων. Οι επιδρομές έγιναν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου δρουν δυνάμεις από διάφορες χώρες.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, συναντιόνται σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν, αξιωματούχοι από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τη διαδικασία για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» που θα τερματίσει τον πόλεμο.