Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ - ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

«Τρομοκρατία» και «σχέσεις με τη Ρωσία» στο επίκεντρο

Στην «Ομάδα Προβληματισμού» και το «ευρωπαϊκό σκέλος» του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Ποιες είναι οι προκλήσεις για την αμυντική συμμαχία;». Αυτό το θέμα, σύμφωνα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, κυριάρχησε στις συνομιλίες των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Η Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στη σύσταση μιας «Ομάδας Προβληματισμού» υπό τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η οποία αποφασίστηκε στη σύνοδο και θα ασχολείται «με θέματα για το μέλλον του ΝΑΤΟ», επιδιώκοντας «πολιτικό συντονισμό».

Οι ηγέτες συμφώνησαν στο ότι «η τρομοκρατία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, μερικές φορές με ασύμμετρες απειλές» και «η Ομάδα Προβληματισμού θα πρέπει πρώτα να εξετάσει ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε η καγκελάριος, πετώντας τη σπόντα προς την Τουρκία για τη Συρία, όπου «υπάρχουν επιχειρήσεις με συνεργασία περιφερειακών δυνάμεων, αλλά όχι αποστολή του ΝΑΤΟ». Επίσης, πρέπει να εξεταστεί «ποιος είναι ο ρόλος του ευρωπαϊκού πυλώνα στο ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, για παράδειγμα στην Αφρική, στις χώρες του Σαχέλ», όπου Γαλλία και Γερμανία εντείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι στη σύνοδο ξεκαθαρίστηκε, για ακόμη μια φορά, ότι «ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνάς μας είναι και παραμένει το ΝΑΤΟ, αλλά ότι έχουμε έναν ευρωπαϊκό πυλώνα μέσα στην αμυντική συμμαχία», ο οποίος θα έχει «τη συμβολή του στην καταπολέμηση του κοινού εχθρού, της τρομοκρατίας».

Χαρακτήρισε «καλό» το ότι η Κίνα αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν ως «πρόκληση». Ενώ για τη Ρωσία σημείωσε ότι «αφενός παίρνει μέτρα εναντίον μας, για παράδειγμα στον υβριδικό πόλεμο, από την άλλη είναι γείτονάς μας». Μάλιστα, η Μέρκελ κάλεσε την «Ομάδα Προβληματισμού» να επανεξετάσει την ιδρυτική πράξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας του 1997 και «να σκεφτεί πώς θα διαμορφώσει τις μελλοντικές σχέσεις με τη Ρωσία».

Επίσης, δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, ότι μετά την κατάργηση της συνθήκης INF, «η Ευρώπη σίγουρα πρέπει να έχει θέση σε ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αφοπλισμού».

Σε συνάντησή της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη, συζητήθηκαν κυρίως εμπορικά ζητήματα, η Συρία και η «ανησυχητική κατάσταση» στη Λιβύη, για την «ασφάλεια» στην Αφρική. Η Αγκ. Μέρκελ εκτίμησε ότι η αλλαγή στην ηγεσία της Επιτροπής ενδέχεται να δώσει «νέα δυναμική στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ».